Iforista ei tule muistokirjaa. Sen sijaan taitettuna on yli sata sivua neliväristä juttu- ja kuvakirjaa jonka vaiheet ovat olleet vähintäänkin mielenkiintoiset. Materiaalia kirjaan kertyi niin paljon, että kokoamallamme rahalla ei olisi saanut mukaan kuin murto-osan. Joten:

- Allekirjoittanut lähti kotiuduttuaan hakemaan projektille lisärahoitusta valtiolta. Ajatus oli, että koska virallinen matrikkelikirja ei koskaan ilmestynyt, olisi siihen varatut rahat käytetty tähän teokseen. Rahaa ei kuitenkaan enää jälkikäteen löytynyt.

- Seuraava yritys oli sponsorituki. Postitin pataljoonan kanssa bisnestä ja yhteistyötä tehneille 128:lle firmalle kirjeen, jossa pyydettiin pientä rahallista tukea kirjan painokustannuksiin. Tulos oli huikea. Vastauksia tuli kokonaista kolme (3) kappaletta, joista yksi ainoa Suomesta. Onninen Oy suvaitsi ainoana yhtiönä noteerata poikien kanssa tehdyn kaupankäyntinsä tuhannen markan ilmoituksen arvoiseksi.

- Tämän jälkeen lähdin etsimään kustantajaa, joka olisi ollut kiinnostunut aiheesta. Tampereelta löytyi maanpuolustusaiheinen kustantamo, joka katsoi kirjan maailman sopivan omaan tuotantopolitiikkaansa. Sovimme tuolloin kirjan julkaisusta ja asettamisesta myyntiin laajempaankin jakoon.

Homman vihdoin selkeydyttyä taitoin kevääseen mennessä 145 sivua tekstiä ja kuvia. Tuolloin myös oli Sinibaretti-lehdessä juttu kirjasta ja oletetusta painoajankohdasta, joka ikävä kyllä osoittautui liian optimistiseksi. Keväällä loppusilausta vaille olevaa materiaalia tyrkytettiin kustantajalle, joka kuitenkin lähti yllättäen syksyyn asti kestävälle kesälomalle. Jäin aineistoni kanssa odottamaan syksyä ja tietoa paino- ja julkaisuaikatauluista. Ja tässä tilanteessa olemme myös juuri nyt. Olen viime viikolla (marraskuun viimeinen viikko) ottanut taas asian tiimoilta yhteyttä, mutta en ole vielä saanut vastausta. Pitää ymmärtää, että teoksemme ei tule olemaan kustannustoimintaa harrastavalle yritykselle mikään rahasampo, vaan lähinnä "hyvän asian" tukemista ja siksi jonotuslistalla häntäpäässä. Se saadaan koneelle sitten kun sopiva rako ilmaantuu. Se on fakta johon en pysty vaikuttamaan vaikka kepunpaskaa otsaani paiskisitte...

Kirja tullaan aikanaan jakamaan sen tilanneille niinkuin sopimus oli. Ennen postitusta teen kuitenkin postikorttikierroksen tilausosoitteisiin, jotta saan selville parin vuoden aikana muuttuneet yhteystiedot. Samassa yhteydessä myös palautan lainatut valokuvat niiden oikeille omistajilleen.
Jos joku haluaa omin silmin ennen sitä nähdä teoksen, niin se löytyy tietokoneen ruudulta mainostoimistosta Tampereen Kehräsaaresta. Moni käivärä on jo sivuja käynytkin vilkuilemassa ja kelvollisiksi havainneet.
Jos jotain kysyttävää ilmenee, niin legaali Paajalalle ei kannata soitella, hän ei ole projektista vastuussa vaikka ystävällisesti ottikin hoitaakseen "vittuilusuodatuksen" minun ja eräiden rakentajien välillä. Tästä JiiPeelle suuri kiitos. Numeroni on 040 - 544 7736.

Että tälläinen tapaus. Pyydänkin, että Sinä asianomainen joka tätä luet, viet tietoa eteenpäin niille jotka webbihölkkäriä eivät seuraa ja jotka ovat pelkkien huhujen varassa. "Varmat tiedot" oharista ovat jo niin vahvoja, että allekirjoittaneelle on sadellut melkeinpä tappotuomioita.
Viime keväänä sain viestin jossa pyydettiin lähettämään kirja, jonka "olen tilannut mutta en ole saanut, vaikka kaikki muut käivärät ovat jo tietojeni mukaan sen saaneet". Niksulasta lyötiin eteeni menneenä keväänä e:n paperit sillä perusteella, kun "joku jossain" oli heille kertonut tietävänsä KKK:n olevan umpirötvä jätkien kusettaja...

Miksi sitten kirjan taitto on vienut näin paljon aikaa?
- Siksi, että pääsin kirjaa toden teolla taittamaan vasta viime talvena, kun saimme sovittua sivujen määrän.
- Siksi, että kirjaa on taitettu normityöpäivän jälkeen iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ilman palkkaa omalla ajalla.
- Siksi, että 160 sivuisen kirjan tekeminen alusta loppuun vie täysipäiväisestikin duunattuna jonkinverran tunteja.
- Siksi, että kirjan taitto ja visuaaliset ratkaisut ovat erittäin kunnianhimoisia = työläitä = aikaa vieviä.
- Siksi, että keväällä ei rehellisen vitutuksen vuoksi tapahtunut pitkään aikaan mitään sen jälkeen kun viranomaiset olivat lyöneet otsaan kusettajan leiman.
- Siksi, että fasukaan ei aina ole kone.

Panttasin aikoinani legaalin kanssa virallisesti oman autoni vakuudeksi siitä, että jos jostain syystä kirja ei ilmesty, pojat saavat ainakin rahansa takaisin. Tämän, ja kolmen vuoden raskaan savotan vuoksi voitte olla varmoja siitä, että kukaan tällä planeetalla ei odota kirjan valmistumista yhtä kiihkeästi kuin kirjan tekijä itse.

Kiitos kaikille teille jotka olette jaksaneet epätietoisuudessakin odottaa kirjan syntyä.

Terveisin Juha Kurkikangas

In the service of peace