skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Sijoittaisinko palkkarahat ja ostaisinko YK-reissullani auton tai moottoripyörän? Tätä miettii ja pohtii moni rauhanturvaaja reissunsa alkuvaiheissa. Liittyminen EU:iin on tuonut (jo nyt) uusia kuvioita ja toimintoja, mutta perusasiat ovat kaikille samat. Jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen, joka (työskentelee ja) asuu Suomen rajojen ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli vuoden on oikeutettu saamaan yhden autoveron alennuksen (80000 mk) yhtä verollista ajoneuvoa kohden. Tässä mielessä joku ajoneuvo kannattaa tuoda ilman muuta Suomeen.

Ohessa muutama vinkki ja tosiasia päätöksen perustaksi. Osa neuvoista perustuu omaan kokemukseeni. Nämä ohjeet ja neuvot eivät ole sitovia lain tulkintoja. Juridinen vastuu kuuluu aina ajoneuvon omistajalle. Tekstin
ohjeet koskevat nimenomaan ja vain muuttoajoneuvoa. Ajoneuvolla tarkoitetaan tässä tekstissä tästä lähtien henkilö-, paketti- tai muuta autoa, joka on massaltaan alle 1875 kg tai moottoripyörää.

Perusedellytykset muuttoajoneuvolle

Ajoneuvo maksaa. Tarvitaan rahaa. Hanki, säästä tai lainaa riittävästi rahaa ajoneuvon ostoon. Varaudu yllättäviin menoihin, siirtorekisteröintiin, kuljetuksiin, varastointiin yms.  lisämaksuihin. Joudut maksamaan aina jotain johonkin päin. Suomen Pankki ei aseta mitään rajoituksia rahan viemiseen Suomesta esim. Saksaan, joten enää ei ajoneuvon ostohinnalla ole sellaista merkitystä kuin aiemmin. Keskustele pankin kanssa etukäteen turvallisemmasta tavasta siirtää rahat ulkomaille. Käteisen kuljettamisessa on aina omat riskinsä.

Ajoneuvon vientiin ja tuontiin takaisin EU:n rajojen ulkopuolelle (mm. Lähi-Itä) vaatii oman lisäleiman autopapereihin viimeisellä EU-rajalla. Sinun on kyettävä todistamaan oma ja ajoneuvon oleskelu EU:n ulkopuolella verottajalle.

Nykyisin "verovapaasta ajoneuvosta" puhuttaessa verovapaus tarkoittaakin kiinteää ajoneuvoveron alennusta, palautussummaa (80000 mk) ja lisäksi käytetystä "vanhasta autosta" annettavaa ikäalennusta (0,6%) jokaista täyttä käyttökuukautta kohden. Palautussummaa ja yli vuoden oleskelua hyödyntäen ja tarkasti laskien Suomeen ei kannattaisi tuoda sellaista ajoneuvoa, jonka listahinta on yli 202 000 markkaa Suomessa.

Käytetyssä ajoneuvossa hyödyn saat käyttökuukausien kautta ikäalennuksena. Ostohetkellä kaksi vuotta vanhasta ajoneuvosta, jonka uushankintahinta on Suomessa 230 000 markkaa (=MB C180), maksat lopullista autoveroa ja arvonlisäveroa yhteensä vain n. 1500 markkaa tuodessasi sen Suomeen (24+6 kuukautta). Eihän sekään ole paljon? Sinulle lopulliseen ajoneuvon hankintahintaan vaikuttaa ostohinta ja verojen määrää. Muuttoajoneuvon
verotusarvoa verrataan aina vastaavaan tai samaan Suomessa myytävään uuteen malliin ja sen vähittäismyyntihintaan!!! Siksipä ajoneuvon myyntihinta Suomessa kannattaa tarkistaa aina maahantuojilta.

Sijoitus?

Ajoneuvon hankintaa muuttoautona voisi ja kannattaa pitää pitkän tähtäimen sijoituksena. Jos hankit Suomen markkinoilla helposti myytävän ja hyvän jälleenmyyntiarvon omaavan ajoneuvomallin, voit ajella (nykyisin) useamman vuoden keskihintaisella, uudehkolla ja hyvällä pelillä. Myydessäsi myöhemmin ajoneuvosi, saat vielä "omasi pois" ja voit käyttää summan vaikka asunnon käsirahaksi tms. Tai ehkä seuraavalle reissulle uuden muuttoajoneuvon ostoon?

Markkinat ovat erikoisille malleilleja suppeat ja myöhemmin myytäessä on aina vaikeampi löytää ostajaa. Hintakehitykseen kannattaa suhtautua kylmän viileästi ja perehtyä mahdolliseen tulevaan hintatasoon "varman päälle". Aina perusvarmoja sijoituskohteita ovat autopuolelta Audi, BMW, MB, Opel, Volvo, VW. Toki on niitä muitakin hyviä merkkejä. Korimallina farmari on nostanut jo pitkään suosiotaan. Riittävästi herkkuja ja moottoriversiona hieman isompi diesel, niin pitäisi saada myöhemmin myytäessä käypä hinta.
Pienempi tila-auto voisi olla ehkä nopeimmin kasvava trendi ja autoluokka tulevina vuosina? Prätkä-puolelta tulee mieleen ainakin uudet HD:t, hintatasonsa puolesta.

Toimenpiteet

Ajoneuvon hankintavaihtoehtoja on kaksi. Ostaa tax-free ajoneuvo Suomesta joltakin maahantuojalta, viedä ja rekisteröidä työskentelymaahan ja maksaa siitä siellä arvonlisävero, muttei autoveroa. Komennuksen päätyttyä on
ajoneuvo rekisteröitävä Suomessa. Suomessa ostetut tax-free ajoneuvot ovat varusteltu suomalaisten määräysten mukaan, joten näin vältyt mahdolliselta lisävarustelulta. Vientirekisteröinti on voimassa 13 kuukautta. Lisätietoja saat Ajoneuvohallintokeskuksesta ja kaikilta maahantuojilta.

Toisaalta voit ostaa/hakea ajoneuvon paikan päältä esim. Saksasta. Tämä vaatii sinulta kaupan käynnissä hieman oma-aloitteisuutta ja kielipäätä. Tai tuttuja Saksassa. Varo huijareita. Hinta-, merkki- ja mallitarjontaa löytyy
mm. Auto Motor und Sport- lehdestä. Ostaessasi käytetyn ajoneuvon saksalaiselta autokauppiaalta/välittäjältä myyntihinnassa ovat yleensä mukana kaikki saksalaiset verot (16%). Suomessahan arvonlisävero on 22 %.
Yleensä saksalainen autokauppias neuvoo ja tietää, kunhan kerrot mitä aiot tehdä.

Ostettuasi mieleisesi ajoneuvon pidä se työskentelymaassa rekisteröitynä, liikennevakuutettuna ja omassa käytössäsi yli puoli vuotta (vähintään kuusi kuukautta + yksi (1) päivä). EU.n ulkopuolella eli Lähi-Idässä neuvoo ja auttaa mm. oikeusupseeri UN-P rekisteröintiasioissa. Ole yli vuosi (vähintään 365 päivää + kaksi (2) päivää) ulkomailla ja poissa Suomesta. Pelaa poissaoloajan kanssa aina varman päälle. Tässäkin yön yli nukkuminen
kannattaa. Jos sinulla on jostain kumman syystä vielä ylimääräistä rahaa, osta muuta tarpeellista muuttotavaraa paluumatkallasi mahdollisimman paljon esim. toiset (talvi)renkaat ja vanteet Saksasta, CD-jukeboxi, penkinpäälliset, vetokoukku jne, talveksi vaikka (Calix Defa) lokilämmitin, sisätilanlämmitin, akkuvahti, ym.. Suomeen tuotavista muuttotavaroista ei peritä tullia!

Kotimaassa

Saavu ajoneuvon kanssa Suomeen. Vaikka tulli päivystää ympäri vuorokauden, on hyvä aika saapua arkipäivänä ja aamupäivän virka-aikaan. Ilmoittaudu ja ilmoita jossain Suomen tullissa, että tuot nyt nimenomaan muuttoajoneuvoa Suomeen. Halutessasi saat siirtomääräyksen maahantulotullista johonkin toiseen haluamaasi tullikamariin esim. Turusta Lahteen tai Ouluun. Huomioi, että sinun pitää näyttää toteen ja todistaa ajoneuvon hankintaan liittyvillä asiakirjoilla, että ajoneuvo on todella omistamasi muuttoajoneuvo. Vain näin varmistat etuutesi verokohtelussa. Kysy tullissa heti, jos mielestäsi on asiassa epäselvää tai et ymmärrä jotain. Tullaa ajoneuvo, maksa mahdollinen vero ja alv. Vasta tämän jälkeen voit katsastaa ja rekisteröidä ajoneuvosi Suomeen nimillesi.

Ajoneuvon on oltava nyt omistajan(=sinun) hallinnassa ja käytössä eli kilvissä ja liikennevakuutettuna vähintään 3 vuotta, josta kuitenkin vähintään yhden (1) vuoden ajan Suomen maaperällä. Tänä aikana et saa myydä,
vuokrata tai luovuttaa ajoneuvoa perheeseen kuulumattomalle käytettäväksi. Huomaa myös että, mikäli maahan tuodusta ajoneuvosta saat myytäessäsi enemmän kuin olet siitä maksanut, on kyseessä luovutusvoitto, josta maksat luovutusvoittoveroa 28%.

Uusi laki

Laki astui voimaan 15.1.1999. Korostan jo tässä vaiheessa, että kaikki toiminta ja käytäntö perustuu aina voimassaolevaan Suomen autoverolakiin, Suomen tullin säännöksiin ja ohjeisiin. Älä edes kuvittele harhauttavasi verottajaa tai tullia jollakin omalla "kikka kuutosella". Pahimmillaan menetät ajoneuvosi ja maksat toisen mokoman summan lisää veroja. Kysy aina ja varmista viranomaistaholta, jos mielestäsi on asiassa epäselvää tai et
ymmärrä jotain. Sitä varten ovat nykyisin virkamiehet ja -naiset. Tulkintatapauksissa laki on laki ja sitä noudatetaan pilkulleen.

Koska olet lukenut tämän sepustuksen näiltä www-sivuilta, tutustu ihmeessä
myös tarkemmin ohjeisiin ja laskuesimerkkeihin
http://www.tulli.fi/esite/esitetammi.html
http://www.ake.fi
http://www.vn.fi/vm/suomi/autolops.htm
joista löytyy tekstiä lakiesityksestä ja tuontiohjeita.

Perinteiseen paperimalliin löydät tietoa tullin omasta esitteestä 1/1999 ja 4/1999 sekä FirmaAuto-lehti 2/99.

BTW: Tekniikan Maailma 8/99:ssä on yleistietoa ajoneuvon tuonnista. Allekirjoittanut bongasi vapun alla Oulun tullissa TM:n miehet harmaan MB 190 2,5 D:n kanssa selvittelemässä tuontiauto kiemuroita. Joten lue lisää
pian ilmestyvästä TM 9/99 jne.

Uusi huhu läyhyautoista...

EU komissiossa on valmisteilla direktiiviehdotus, joka pakottaisi Suomen helpottamaan ajoneuvojen tuontia muuttotavarana. Tavoitteena olisi täysi verovapaus jo puolen vuoden ulkomaan oleskelun jälkeen. Siten voisi taas
tuoda "luxusautoja" verotta, kuten ennen vanhaan hyvään aikaan. Pianhan kävisi niin että, joku 22-vuotias YK-fasse ajelisi kaikilla herkuilla olevalla uudella E 290 TD Farkku-Mesellä vastaan, ei, ei, eheii...
Kuten arvata saattaa, Suomen verottaja vastustaa direktiiviä sitkeästi hamaan loppuun saakka.
 

Ajoneuvotuomisiin

Kimmo Leskinen

In the service of peace