skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

UNNCMIBR etsii vain kokeneita faittereita - vaativan operaation koulutuskin kestää kolme kuukautta

Maailmanpoliittisen tilanteen jatkuessa erittäin räjähdysherkkänä, YK on viimein päättänyt ryhtyä toimeen. Ydinasekeskustelun velloessa kuumana maailmanrauhaa edistävä järjestö päätti perustaa Valko-Venäjälle uuden operaation, jonka perimmäinen tarkoitus on suorittaa ydinasevalvontaa.

Armeijamiljöössä monenlaiset kirjainyhdistelmät syntyvät helposti, joten perustettavalla operaatiolla on jo nimikin: UNNCMIBR, eli United Nations Nuclear Control Mission in BelaRUS.

YK:n turvallisuusneuvoston itseoikeutettu puheenjohtajamaa Venäjä protestoi operaation perustamista, mutta hieman yllättäen maa päättikin olla käyttämättä veto-oikeutta. Huhu kertoo, että puhetta johtanut Venäjän kaikkien mahdollisten asioiden puheenjohtaja paroni Medvedjev olisi vodkapäissään kuvitellut olevansa Putinin datsalla ja suostunut luonnollisesti kaikkeen mitä pyydetään.

Päätös operaation perustamisesta nuijittiin nopeasti läpi ja Nato-kokelas Suomi ilmoittautui luonnollisesti eturintamaan. Onhan entisellä rauhanturvaamisen suurvallalla kova halu palata suurvallaksi. Suomi kamppaili operaation vetovastuusta Ranskan kanssa, mutta loppujen lopuksi ranskalaiset joutuivat perääntymään operaatiosta kuullessaan että siinä ollaan tekemisissä ydinaseiden kanssa. Patonkimaa kun on kuuluisa ydinosaamisestaan, onhan Olkiluotoakin rakennettu kuin kuuluisaa Iisakin kirkkoa.

Operaation poikkeuksellisesta luonteesta johtuen siihen hyväksytään vain vähintään yhden reissun tehneitä faittereita. Koska operaatio on ennen kaikkea perinteistä rauhanturvaamista, myös koulutus järjestetään rauhanturvaamisen alkulähteillä Niinisalossa. Jo kertaalleen Pohjois-Satakunnasta lakkautettu YK-koulutuskeskus avataan uudelleen Niinisaloon. Koulutuskeskuksen itseoikeutettuna johtajana toimii uudelleen palvelukseen käsketty kenraalimajuri evp. Jorma Ala-Sankila, joka luonnollisesti vastasi isänmaan kutsuun intoa piukassa. Koska Ala-Sankila johtaa koulutusta Suomessa, pääsee hän vielä vanhoilla päivillään vielä yhdelle reissulle. Hän toimii siis UNNCMIBR-operaation johtajana. Ala-Sankilan kakkosmiehenä toimii saunamajuri Tom Streng, joka niin ikään on lähdöstä innoissaan.

-Pääsee pois kotoa! Valko-Venäjä ei ole entuudestaan kovinkaan tuttu, vaikka messissä niitä on tullut kumottua melkoinen määrä, kertoo puhelimella tavoitettu Streng.

Johtokaksikko aloittaa oman operaationsa lauantaiaamuna 1. huhtikuuta kello 6.00, jolloin miehet ovat Niinisalon varuskunnan pääportilla.

Koska toimistokersantti Christian Malino päätti kaikessa viisaudessaan laittaa kaikkien operaatioon määrättyjen kriisinhallintaveteraanien käskyt menemään Postin kautta, saunamajuri Streng päätti lähestyä faittereita myös Hölkkärin palstoilla.

-Todennäköisesti joka ikinen käsky on jumissa Postin lajittelukeskuksessa jossain Siikaisissa, joten välitänkin nyt herra kenraalin käskyn jokaiselle kokeneelle faitterille tulla iipposäkki pakattuna ja reissuun valmiina Niinisalon sotilaskodin pihaan 1. huhtikuuta kello 11.45. Koulutus alkaa kello 12 cooperin testillä.

Koulutuksen on määrä kestää 12 viikkoa, jonka jälkeen 545 rauhanturvaajaa käsittävä osasto lentää sinivalkoisin siivin Valko-Venäjälle. Jokaiselle operaatioon osallistuvalle maksetaan täysi palkka jo koulutusajalta. Jotta operaatioon saadaan varmasti kokenutta ja osaavaa väkeä, myös verovapaan ajoneuvon hankkiminen on jälleen mahdollista.

-Siinä on tosin sellainen reunaehto, että ajoneuvon pitää olla valmistettu Valko-Venäjällä. Käytännössä se taitaa tarkoittaa lähinnä Belarus-traktoreita, kertoo Streng.

 

 

Pekka Kokkonen poliisitoimen koordinaattoriksi Somalian rauhanturvaoperaatioon

Poliisiammattikorkeakouluun kuuluvan poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen on valittu Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) Somalian rauhanturvaoperaation UNSOM (United Nations Assistance mission in Somalia) poliisitoimen koordinaattorin tehtävään. Lisäksi hän toimii UNSOM-operaation kansainvälisen poliisiyksikön varapäällikkönä. Tehtävän asemapaikka on Mogadishu ja toimialueena koko Somalia. Kokkonen aloittaa tehtävässään huhtikuun aikana.

-Valintani tähän tehtävään on luottamuksen osoitus suomalaiselle poliisi- ja kriisinhallintaosaamiselle. Suomen tavoitteena on ollut lisätä suomalaisten osallistumista muun muassa YK:n operaatioihin. Turvallisuuden vahvistaminen Somaliassa on tärkeää paitsi maan oman turvallisuuden ja kehityksen kannalta, myös koska Afrikan konfliktialueilla on vaikutus sekä Suomen että Euroopan turvallisuuteen, sanoo Kokkonen poliisin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

UNSOM-operaatio avustaa Somalian liittohallitusta rauhan rakentamisessa hallinnon ja turvallisuuden aloilla. Operaation kansainvälisellä poliisiyksiköllä on keskeinen tehtävä liittovaltiotason poliisitoimen rakentamisessa Somaliaan. Lisäksi operaatio koordinoi kansainvälistä tukea Somalialle. 

Muiden tehtäviensä ohella operaatio auttaa rakentamaan Somalian kykyä edistää ihmisoikeuksien kunnioittamista ja vahvistamaan oikeusjärjestelmää. Lisäksi se seuraa, auttaa tutkimaan ja raportoi YK:n turvallisuusneuvostolle Somaliassa tapahtuneista ihmisoikeus- tai kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista sekä kaikista lapsiin tai naisiin kohdistuvista loukkauksista. 

Kokkosella on laaja kokemus poliisityöstä, myös koulutuksen saralla, sekä pitkä kokemus kriisinhallinnasta. Hän on työskennellyt useaan otteeseen mm. Afganistanissa NATO-, EU- ja YK-operaatioissa, YK:n esikuntatehtävässä Italiassa ja EU:n Palestiinan poliisioperaatiossa. 

Hölkkäri kevätkokoustelee Tampereella

Hölkkäri On Web ry järjestää kevätkokouksen vuosimallia 2023 Tampereella.

Paikka: Jerun piilopaikka

Osoite: Hämeenkatu 10, 33100 Tampere

Milloin: Lauantaina 6.5.2023 kello 15.00

Mitä: Käsitellään sääntömääräiset kevätkokousasiat

Kokousväelle on tarjolla pientä kokoustarjoilua.

 

 

Rauhanturvaajia menehtyi partion ajettua räjähteeseen Malissa

Kolme senegalilaista YK:n rauhanturvaajaa on kuollut ja viisi loukkaantunut sotilaiden ajoeuvon räjähdyksessä lähellä Songobian kylää keskisessä Malissa. Räjähdys tapahtui tiistaiaamuna 21. helmikuuta. Tarkkaan ei tiedetä millainen räjähde on kyseessä.

Rauhanturvaajat olivat osa huoltokolonnaa, joka oli matkalla Sévarén tukikohtaan.

MINUSMA-operaatio on perustettu vuonna 2013. Kymmenen vuoden aikana operaatiossa on menehtynyt jo 168 YK:n rauhanturvaajaa.

 

Kosovoon lähetetään pioneerijoukkue - pääosa juuri kotiutuneita valmiusjoukkokoulutuksen saaneita reserviläisiä

Tasavallan presidentin 25. marraskuuta 2022 tekemällä päätöksellä Suomi asettaa Naton johtamaan KFOR-operaatioon (Kosovo Force) pioneerijoukkueen sekä kansallisen tukiosan 1. helmikuuta 2023 alkaen. Operaatioon osallistuvan suomalaisen joukon vahvuus kasvaa noin 50 henkilöllä.

Kansallinen osallistumispäätös on tehty kahden vuoden ajaksi ja se on voimassa vuoden 2025 asti.

Tällä hetkellä operaatiossa palvelevat suomalaiset toimivat esikunta- ja yhteysupseereina KFOR:n esikunnassa Pristinassa sekä Drenasin alueella. Osastoa vahvennetaan helmikuun alusta alkaen pioneerijoukkueella sekä sen vaatimilla kansallisen tukielementin (NSE) tehtävien lisäyksellä. Henkilöstön kokonaisvahvuus kasvaa operaatiossa noin 70 henkilöön. 

Pioneerijoukkueen tehtävinä operaatiossa ovat liikkeen edistämistehtävät, jotka sisältävät teiden ylläpitoa, esteiden raivaamista sekä ojien ja kaivantojen ylitysten varmentamistehtäviä. Tehtäviin lukeutuu myös suojarakenteiden rakentamis- ja parannustyöt sekä miinojen ja räjähtämättömien ampumatarvikkeiden raivaaminen sekä CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) -tiedustelu- ja neuvonantotehtävät, pioneeriaselajin tehtävät joukonhallintatilanteessa sekä suojaus-, vartiointi- ja etsintätehtävät.

Kosovoon asetettava pioneerijoukkue muodostetaan pääosin Porin prikaatin kansainvälisissä valmiusjoukoissa varusmiespalveluksen saapumiserässä 2/22 suorittaneesta pioneerijoukkueesta. Alueelle asettava joukon varustaminen ja perehdyttäminen operaatioon on toteutettu Porin prikaatissa tammikuussa. Joukko keskitetään operaatioalueelle helmikuun alussa.

Vuonna 1999 perustetun Naton pitkäkestoisimman rauhanturvaoperaation, Kosovo Forcen tehtävänä on sotilaallisella läsnäolollaan estää vihamielisyydet ja taata rauha monietnisessä Kosovossa. KFOR tukee myös YK:n johtamaa ja koordinoimaa Kosovon väliaikaista siviilihallintoa, EULEX-siviilikriisinhallintaoperaatiota ja muita kansainvälisiä järjestöjä.

Suomi on osallistunut KFOR-operaatioon sen perustamisestä lähtien, ja operaatiossa on palvellut yhteensä noin 7300 suomalaista. KFOR-operaatiossa toimivat suomalaiset rauhanturvaajat muodostavat Suomalaisen osaston Kosovossa (SOK).

In the service of peace