skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Soikkeli valittiin liiton hallitukseen

Suomen Rauhanturvaajaliitto kokousti lauantaina 28. lokakuuta perinteisen syysliittokokouksen. Henkilövalinnoissa hölkkäristeillä oli tuplasti jännitettävää, sillä Pasi Soikkeli kisasi niin liiton varapuheenjohtajan paikasta kuin hallituspaikastakin. 

Paikka liiton hallitukseen aukesikin, Soikkeli keräsi vaalissa toiseksi eniten ääniä, 71 kappaletta, ja tuli valituksi toistamiseen kaksivuotiskaudelle. 

Varapuheenjohtajuudesta Soikkeli kisasi nyt toista kertaa, ja tälläkin kertaa vastus osoittautui liian vahvaksi. Soikkeli sai äänestyksessä 62 ääntä. Eroa äänestyksen voittajaan Kirsti Kujanpäähän kertyi vain 8 ääntä. 

Viime vuonna Soikkeli tavoitteli varapuheenjohtajuutta Esko Hakulista vastaan. Tuolloin äänestystulos oli 71-51 Hakulisen eduksi.

 

Libanonista ammuttu raketteja Israeliin - suomalaiset jatkavat tehtäviään normaalisti

Tilanne Lähi-Idän ruutitynnyrissä on viime päivien aikana kuumentunut. Lauantaina äärijärjestö Hamas iski tuhansilla raketeilla Israeliin ja sunnuntaina Israelin armeija tiedotti, että Libanonista oli isketty Israeliin kranaatinheittimillä ja raketeilla. 

Libanonissa toimiva YK:n Unifil-operaatio vahvistaa sosiaalisessa mediassa rauhanturvaajien havainneen raketti-iskuja Libanonin kaakkoisosissa. Israel vastasi raketti-iskuihin tykistötulella.

Unifilin mukaan operaation henkilöstö pysyy asemissaan ja jatkaa töitään. Myös puolustusvoimat on kertonut sosiaalisessa mediassa, että suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa ja jatkavat tehtäviensä toteuttamista.

Tällä hetkellä YK:n Unifil-operaatiossa palvelee noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa. 

Asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan. 

 

Suomalaiset palasivat kotiin MINUSMA-operaatiosta

Suomen osallistuminen YK:n johtamaan MINUSMA-operaatioon Malissa on päättynyt. Suomalaiset rauhanturvaajat palasivat kotimaahan sunnuntaina 24. syyskuuta. Operaation päättyessä suomalaisten kokonaisvahvuus oli neljä henkilöä, joista kaikki toimivat esikuntatehtävissä. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2013 lähtien enintään 20 sotilaalla samanaikaisesti. Operaatiossa on palvellut yhteensä noin 80 suomalaista. Kymmenen osallistumisvuoden aikana suomalaisten kokoonpanoon ovat kuuluneet esikuntaupseerien lisäksi muun muassa erikseen perustettavat liikkuva koulutusosasto sekä lääkintäryhmä.

MINUSMA-operaation toiminta päättyy YK:n turvallisuusneuvoston 30. kesäkuuta tekemän päätöksen johdosta. Vuonna 2013 perustetun operaation tehtäviin kuuluivat muun muassa siviilien suojelu, ihmisoikeuksien valvonta sekä humanitaarisen avun ja paluumuuton mahdollisuuksien tukeminen Malissa.

Malista Suomeen palanneet suomalaiset palasivat kotimaahan mukanaan kielekkeinen valtiolippu, mikä luovutettiin maavoimien operaatiopäällikölle, prikaatikenraalille Sami-Antti Takamaalle. Malissa käytössä ollut lippu luovutetaan myöhemmin Sotamuseoon. 

 

MCc Hölkkäri päätti ajokautensa "Koillismaan Surrautuksella"

MCc Hölkkärin ajokauden toinen ja ajovuoden 2023 viimeisin rt-henkinen mopomiitinki oli Taivalkoskella Koitilan suoran päässä, Koitijärven rannalla- upeassa ja kesäisessä syyskelissä!

Viime vuonna peruuntunut ”Koillismaan Surrautus” tehtiin lauantaina. Liikkeelle päästiin jo 10 pinnassa. Pääsuuntana 00 eli pohjoinen. Lapin puolella siis käytiin. Posiolla stopattiin tankille ja tehtiin Pentikin Museo -vierailu. Museo esittelee (rt-ilmaiseksi!) miten ja millä kotitalousvälineillä ennen vanhaan elettiin. Esillä oli yli 4500 esinettä, joita on käytetty suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana ja mm. vanhoja putkiradioita sekä suomalaisia puukkoja.

Rukalla tankattiin premium burgerit ja nestettä. Ajolenkkinä Koitila - Posio - Ruka - Kuusamo - Koitila oli oiva mutkateineen ja nousuineen. Koska ajokeli ja -seura oli loistavaa, tuli surrautukselle yhteismitallisesti neljällä konepyörällä matkaa liki tuhat kilometriä!

Muisteltiin menneitä YK-hommia runsaasti ja monimuotoisesti ennen ja jälkeen saunomisten. Ulkolämpötilat pyörvät tukevasti parinkympin paikkeilla koko viikonlopun ajan. Sitä debriefingiä parhaimmillaan. Kehuttiin omia kaksirattaisia kulkineita, varusteita ja ajo-ominaisuuksia vuorotellen.

Palatessakaan ei ollut/tullut liikennehaavereita, vaikka Lapin tyhmimpiä elukoita - poroja- näkyikin kahta puolen tietä eli runsaasti. Ajokilometrejä tuli tapahtumaan liittyen jokaiselle sellaiset kuutisensataa eli yhteensä 2416 kilometriä.

Enempikin olisi motoristeja mukaan ja tupaan mahtunut, mutta näillä mentiin nyt tämä kerta.

 

El Presidente

Rauhanturvaajaliiton entinen puheenjohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

Suomen Rauhanturvaajaliiton entinen puheenjohtaja, prikaatikenraali evp. Mauri Koskela on tuomittu raiskauksesta ja ampuma-aserikoksesta 1 vuodeksi ja 11 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Syytettä käsiteltiin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Koskela vastasi syytteisiin elokuussa.

Seksuaalirikos ajoittui uudenvuodenaatolle 2022. Koskelaa syytettiin myös pari vuotta aiemmin tapahtuneesta ampuma-aserikoksesta, missä oli kyse pistoolin ja sotilaskiväärin luvattomasta hallussapidosta sekä aseiden ja patruunoiden lainvastaisesta säilyttämisestä. 

Alunperin Koskelaa syytettiin törkeästä raiskauksesta, mutta oikeus arvioi, ettei teko ollut kokonaisuutta arvostellen pidettävä törkeänä. 

Koska rangaistus oli alle kaksi vuotta ehdotonta vankeutta, Koskelan sotilasarvoa ei määrätty menetettäväksi. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

62-vuotias Mauri Koskela on tunnettu sotilas ja entinen rauhanturvaaja. Hän toimi muun muassa ensimmäisenä suomalaisen osaston vanhimpana Afganistanissa 2002. Koskela toimi myös Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen apulaisjohtajana 2003-2005 ja johtajana 2007-2009. Sotilasuransa loppuvaiheilla hän toimi myös Jääkäriprikaatin komentajana ja puolustusvoimien henkilöstöpäällikkönä. 

Reserviin Koskela siirtyi vuoden 2015 alusta. Tämän jälkeen hän toimi muun muassa Enontekiön kunnanjohtajana sekä Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtajana.

Koskelan tuomiosta uutisoi muun muassa Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.  

 

In the service of peace