skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Rotaatiokoulutuksessa viime lokakuussa menehtynyt reserviläinen kompastui saattoharjoituksessa

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi Porin Prikaatissa reserviläissotilaan kuolemaan johtaneen onnettomuuden tutkinnan. Onnettomuudessa menehtyi panssaroidun Pasi-vaunun alle jäänyt reserviläinen. Hän kompastui jalkoihinsa ja horjahti vaunun pyörien alle.

Kohtalokas onnettomuus sattui Säkylän varuskunta-alueella viime vuoden lokakuussa Libanoniin lähtevän kriisinhallintajoukon koulutuksessa.

Harjoituksen tarkoituksena oli kahden panssaroidun Pasi-vaunun, kahden maastoajoneuvon ja yhden henkilöauton saattueen johtaminen mielenosoittajajoukon poikki. Saattueen kärjen ajoneuvojen ohitettua mielenosoittajat jälkimmäinen vaunu ja maastoauto jäivät jälkeen ja kiihdyttivät sen seurauksena nopeuttaan.

Ajoneuvojen vierellä kulkeneet sotilaat joutuivat siirtymään hölkkävauhtiin. Pasi-vaunun oikealla puolella juossut reserviläinen kaatui ja jäi pyörien alle. Vaunu pysäytettiin välittömästi.

Tutkintaraportin mukaan vaunua yritettiin siirtää uhrin auttamiseksi, mutta tämän seurauksena uhrin yli ajettiin vahingossa uudelleen. Onnettomuustutkintakeskus arvioi ensihoidon ja pelastustoimet riittäviksi, mutta vakavat vammat johtivat uhrin menehtymiseen.

Asiasta uutisoi Satakunnan Kansa verkkosivuillaan.

Lue Hölkkärin uutinen viime lokakuulta tästä linkistä.

Malissa verinen isku YK:n päämajaan

Malin Timbuktussa on kuollut seitsemän ihmistä ja ainakin seitsemän on haavoittunut hyökkäyksessä YK:n päämajaan. Aftonbladetin mukaan pari tuntia aikaisemmin kaksi sotilasta kuoli hyökkäyksessä Douentzassa, Keski-Malissa. Toinen Douentzassa kuolleista oli YK:n rauhanturvaaja ja toinen malilainen sotilas.

Tuntemattomat hyökkääjät iskivät Timbuktussa YK:n esikuntaan iltapäivällä kello 14. Hyökkääjät ampuivat kuoliaaksi viisi YK:n palkkaamaa malilaista vartijaa.

Esikunnassa työskenteli viisi ruotsalaista, joista kaksi oli hyökkäyksen tapahtuessa rakennuksessa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi hyökkäykset. Hän korosti, kuinka YK:n rauhanturvaajiin kohdistuvat hyökkäykset "voivat olla kansainvälisen oikeuden mukaisia sotarikoksia".

Mali on taistellut jihadisteja vastaan useita vuosia. Islamisteja on erityisesti maan keski- ja pohjoisosissa. He ovat tehneet lukuisia hyökkäyksiä siviilejä ja sotilaita vastaan. Kohteina ovat olleet aikaisemminkin Ranskan ja YK:n joukot.

Malin poikkeustilaa on jatkettu useaan kertaan, viimeksi huhtikuun lopulla kuudella kuukaudella lokakuun loppuun saakka.

Malin kansanedustajat äänestivät yksimielisesti poikkeustilan jatkamisesta ja antoivat turvallisuusviranomaisille lisäoikeuksia pidätyksiin.

Lähde: AP, SVT, Aftonbladet. Suomessa asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan.

Itsemurhaiskuja Nato-joukkoja vastaan Afganistanissa

Naton sotilas kuoli ja kuusi haavoittui, kun itsemurhapommittaja hyökkäsi kuljetussaattueeseen Kabulin maakunnassa Afganistanissa. Hyökkäys tapahtui Qarabaghin alueella.

Loukkaantuneet on kuljetettu Yhdysvaltain armeijan sairaalaan Bagramin lentokentälle.

Loukkantuneiden tila on armeijan lausunnon mukaan vakaa. Yksi iskussa haavottuneista toimi tulkkina.

Hyökkäyksessä kuolleen sotilaan kansallisuuttta ei ole kerrottu.

Itsemurhaiskut ovat viime aikoina lisääntyneet Afganistanissa. Keskiviikkona iskettiin Naton kuljetussaattueeseen Kandaharin lentokentän läheisyydessä.

Ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoitti tehneensä iskun. Iskussa kuoli ainakin kaksi amerikkalaissotilasta.

23-vuotiaan kersantin Jonathan Michael Hunterin menehtymisen iskussa vahvisti hänen isänsä AP:lle.

Keskiviikon hyökkäyksessä kuolleen kahden amerikkaissotilaan nimiä ei ole virallisesti julkistettu.

Pari päivää sitten kuoli ainakin 29 ihmistä itsemurhaiskussa läntisessä Heratin kaupungissa. Iskun kohteena oli shiiamuslimien moskeija.

Lähde: Reuters, AP. Suomessa asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan.

Operaatio Sophialle jatkomandaatti

Välimerellä käynnissä oleva Euroopan Unionin operaatio EUNAVFOR MED - operaatio Sophia sai jatkomandaatin 31.12.2018 saakka. Operaation päätehtävä on rikkoa ihmissalakuljettajien ja ihmiskauppiaiden toimintamalli Pohjois-Afrikasta Eurooppaan keskittyen Libyasta Eurooppaan suuntautuvan toiminnan estämiseen.

Operaatiolla on lisäksi kaksi tukitehtävää: kouluttaa Libyan merivartiostoa sekä valvoa YK:n aseidenvientikiellon toteutumista Välimerellä.

Euroopan unionin neuvosto tarkensi tukitehtäviä uudessa mandaatissa. Operaatio perustaa koulutuksen seurantajärjestelmän Libyan kansallisen merivartioston kanssa varmistaakseen koulutuksen pitkäkestoiset vaikutukset ja merivartioston toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisäksi operaation keräämät tiedot laittomasta kaupasta, mukaan lukien tiedot raakaöljyn laittomasta viennistä ja muusta laittomasta viennistä, voidaan luovuttaa Libyan laillisille viranomaisille ja jäsenvaltioiden asiaankuuluville lainvalvontaviranomaisille ja toimivaltaisille unionin elimille.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat maaliskuussa 2017, että Suomi jatkaa osallistumista Välimeren EUNAVFOR MED - operaatio Sophiassa vuoden 2018 ajan nykyisellä, enintään 10 sotilaan panoksella.

Operaatioon osallistuu 26 Euroopan unionin maata ja sen toiminnan ydin on laivasto-osaston johtoaluksen (FHQ, Force Headquarter) ja operaatioon osallistuvien sota-alusten toiminta Välimerellä. Vaikka operaation tehtävänä ei ole meripelastus, se pelastaa tarvittaessa merihätään joutuneita henkilöitä. EUNAVFOR MED toimii läheisessä yhteistyössä EU:n rajavalvontavirasto FRONTEX:n TRITON-operaation kanssa.

Suomella on operaatio SOPHIA:ssa henkilöstöä eri tehtävissä laivasto-osaston johto-aluksella sekä Roomassa sijaitsevassa operaatioesikunnassa (OHQ, Operation Headquarter). Suomalainen alustarkastusosasto osallistui operaatioon marraskuusta 2015 lokakuuhun 2016.

Osallistuminen Euroopan Unionin johtamaan EUNAVFOR MED - operaatio Sophiaan tukee Suomen meriliikenteen suojaamisen erikoisosaamisen kehittämistä ja kokonaiskuvan muodostamista merellisessä, monikansallisessa operaatiossa.

Taisteluhelikopteri tippui Malissa - kaksi saksalaista rauhanturvaajaa sai surmansa

Kaksi saksalaista YK:n rauhanturvaajaa on saanut surmansa, kun heitä kuljettanut helikopteri syöksyi maahan Malissa, Länsi-Afrikassa.

MINUSMA-operaatio ilmoittaa tiedotteessaan, ettei helikopterissa ollut kahden saksalaisen lisäksi muita henkilöitä. Tiger -taisteluhelikopteri putosi aavikolle Pohjois-Malissa, noin 70 kilometriä Gaon kaupungista.

Keskiviikkona Pohjois-Malissa tapahtuneen kopteriturman syystä ei toistaiseksi ole tietoa. Saksan sotilasviranomainen kertoo uutistoimisto Reutersille, ettei syyksi epäillä ulkopuolista tekijää.

Malin rauhanturvaoperaatiota on luonnehdittu YK:n historian vaarallisimmaksi maan kaaoksessa olevan turvallisuustilanteen vuoksi.

Lähteet: Reuters, AFP. Suomessa asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan.

B&B Camp Wolf, Cyprus

Kuso Kulkee

In the service of peace