Yleistilanne on kokonaisuudessaan turvallisuuden kannalta kohtuullisen rauhallinen. Liki 450 000 pakolaista on palannut jo Kosovoon. Vajaat 20 000 heistä on palannut ns kolmansista maista. Serbipakolaisia on paennut emo Serbiaan n. 50000 ja Monte Negroon n. 22000.

Keskimäärin yksi serbi tapetaan vuorokaudessa KLA:n ääriainesten tai kostonhaluisten albaanien toimesta. Serbien taloja poltetaan edelleenkin joka puolella huolimatta KFOR:n läsnäolosta albaaniväestõn hiljaisella hyväksymisellä. Tuhopoltto vieritetään useimmiten nuorukaisten ja lasten syyksi. Osa asuntoja syttyy räjähdysmäisesti joten bensiiniä tai muuta sytytysnestettä käytetään ammattimaisesti. Lapset asialla , joo, joo. Olessani Pecissä näin pari taloa ilmiliekeissä juuri sytytettyinä ja lisää savuja kauempana. Palot eivät aiheuuttaneet mitään suurempia intohimoja paikallisten asukkaiden tai paloa seuraavien Italialaisten KFOR sotilaiden taholta.

Emo Albanian mafia on siirtynyt Kosovoon ja tyhjilleen jätettyjä serbitaloja ryöstellään tyhjiksi. Mustan pörssin kauppa ja rahanpesu on heidän hallussaan.
Ukrainalaisia ja muita Itä-Euroopan maiden maailman vanhimman ammatin harjoittajia on kuulemma jo pesiytynyt Pristinan alueelle ja esiintulleiden sukupuolitautien määrä on lievässä mutta tasaisessa kasvussa. (WHO) Asiakkaina ovat kuitenkin vielä pääasiassa paikalliset nuoret miehet, KFOR sotilaat kun pysyvät toistaiseksi vielä tiukasti majoitusalueella annettujen liikkumisrajoitusten takia.

Muita KFOR-sotilaita varjostavia vaaroja ovat tuntemattomat sala-ampujat. Amerikkalasten sektorilla havaittiin eilen krh-ammuntaa tuntemattomien ainesten toimesta ja Apashe-helikopteri tutki alueen löytämättä mitään raportoitavaa. KLA uniformussa liikkuvia ja aseistettuja miehiä pidätetään päivittäin KFOR sotilaitten toimesta. Eilen pidätettiin 25 henkilöä. Suurin osa pidätetyistä oli etnisiä albaaneja. Serbien äãriainekset pyrkivät liikkumaan iltaisin ja lähinnä öiseen aikaan ja sellaisilla alueilla joissa KFOR ei vielä ole paikalla tai jossa partio on juuri käynyt. Yksittäisiä laukauksia ja pitkiä rk-sarjoja kuuluu Pristiinan yössä useita kertoja, joskus tuntuvat olevan aivan asuntoni nurkalla. Vihanpitäjien etnisestä taustasta ei ole tietoa. Käsikranaatti räjähti viimeksi tosin serbikahvilassa.

Asukkaiden euforia on hiljalleen tasaantumassa ja ymmärrettävästi muuttumassa normalimpaan suuntaan. Varsinkin liikenteessä tunteet tulevat herkästi esille ja sekä paikalliset Kosolaiset että muunmaalaiset temperamentit kihahtelevat päivittäin. Kansainvälinen keskisormen näyttö alkaa olla jo valitettavan yleistä puolin ja toisin. Jatkuvat liikenneruuhkat pääteillä liikkuvien KFOR joukkojen toimesta aihettavat paljon pikku peltikolareita kun paikalliset kärsimättömät nuorukaiset puikkelehtivat täysin holtittomasti KFOR-ajoneuvojonojen ja panssarikolonnien keskellä. Oman mausteena lisäävät tähän kinkkiseen liikennesoppaan heinäkuormaa vetävät maataloustraktorit, suuret leikkuupuimurit ja pienet naurettavan näköiset peräkärrylliset puutarhatraktorit. Todellisia erittäin lähelta piti vaaratilanteita koin eilen matkallani Skopjeen ja takaisin kaksi joista molempiin syypäänä oli täysin vastuuntunnoton paikallinen kuski riskiohituksineen ja hätäjarutuksineen. Läheltä piti. Juuri ajettuja peltikolareita havaitsin kolme joista yksi oli Makedonian puolella ja yhtenä osapuolena oli KFORin kuorma-auto ja totesin ambulanssihelikopterin tulevan juuri paikalle. Liekö sama kolari vai ei mutta joka tapauksessa liikenne vaati eilen kuulemma kahden amerikkalaisen sotilaan hengen. Ei täällä luotiin kuole mutta tässä mielettömässä liikenteessä musta kuoleman enkeli korjaa satoaan ihan urakalla.

Kosovon kärsimiä tuhoja on suuresti liioiteltu. Asialla ovat olleet ensinnäkin pakolaiset jotka halusivat sympatiaa itselleen pakolaisina, toiseksi ahneet avustusjärjestöt jotka halusivat kartuttaa kassavarojaan, kolmanneksi media joka halusi kohujuttuja lukijoilleen ja viimeiseksi osaltaan NATO jolle Kosovon pommitusten vaatimaton teho ja ilmeisesti jopa täysin väärät kohteet (Lebanen huolintavarastot ja Pristinan linja-autoasema joka ehkä oli MUP:n käytössä) on piikki lihassa ja karvas kalkki juotavaksi.

Kierrettyäni viikko sitten koko Kosovon ympäri kolmen päivän aikana ja tarkastettuani kaikki entiset Regional Centerit näin matkallani todellakin vain muutaman tuhotun sillan ja puolisenkymentä tuhottua tankkia. Kaupungeista suurimmat vauriot olivat Mitrovicassa ja Pecissä. Podujevo joka median mukaan oli maan tasalla oli lähes koskematon?????

Siviiliväestön miinauhreja on sen sijaan jo yli 150 kuolleina ja raajojaan menettäneina. Ihmiset eivät yksinkertaisesti jaksa odottaa erilaisten ansojen, räjähtämättömien ammusten ja miinojen raivaamista. Jälleenrakennus kaikista vastoinkäymisistä huolimatta jatkuu. Lähialueella pakolaisina olleet (muutamat haastattelemani tutut) eivät välttämättä tunne sympatiaa kolmansiin maihin lähteneitä parempionnisia kohtalotovereitaan kohtaan. Miksi meidän pitää olla täällä kurjissa olosuhteissa ja rakentaa Kosovo tuhkasta noille muille valmiiksi, jotka saavat nauttia paremmasta elämästä ja avustuksista?? Tämä oli useimpien kysymys. Osa vähemmistöstä joilla oli omia sukulaisia kolmansissa maissa kehuskeli sukulaisten oloja ja arvosti saamiaan ilmeisen tarpeellisia ja runsaita avustuspakettejea ja sukulaisten lähettämää välttämätöntä raha-apua.

Kosovossa on tiettävästi tänään yli 100 virallista ja yli 200 epävirallista ja kaiken karvaista kansalaisjärjestöä. Eräs nokkela ja hieman vilperi entinen alaiseni kerää avustukset kolmelta eri järjstöltä ilman suurempia tunnon tuskia. Eri organisaatioiden välillä on puutteita tiedon välityksessä joten varsinkin pienempiä on helpompi jymäyttää. Voiko häntä moittia, minä en ainakaan pysty kuin hiljaa hymyilemään partaani.

Suomen pataljoonan etukomennuskunta ryhmittyi entisen Lipljnin Field Officemme lãhistölle ja piipahdin poikia katsomassa tänään jo toisen kerran parin päivän sisään. Hyvin on pojilla hommat hanskassa, saunakin oli juuri saatu Skopjesta ja lämpimänä joten traditioita noudatetaan. Sen veran rupesi meikäläistäkin, vanhaa faitteria nostalgia vaivaamaan että lupauduin käymään Porissa valmiusprikaatin esikunnassa pitämässä puolen päivän luennon Pataljoonan henkilökunnalle Kosovosta ensi kuun puolessa välissä kun pidän seuraavan kerran lomaa.

OSCEn asiat ovat vielä ihan auki, muutokset ovat päivittäisiä ja mikään ei ole vieläkään varmaa. Tämähän on OSCE. Matti briifaa UM:n omalta osaltaan, I hope. Matti Teräväinen "karkasi" tästä hässäkästä 5 viikon lomalle Suomeen ja tulee sitten takaisin ns valmiiseen pöytään. Kateeksi käy.....

Terveisin

Reijo

In the service of peace