skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

RAUHANTURVAAJIEN JA HEIDÄN PERHEIDENSÄ
HENKINEN TUKEMINEN SINIBARETTILIITOSSA TYÖN ALLE

Rauhanturvatehtävissä palvellut on veteraani ja veteraani on kohdannut sodan kauheuksia - ei siinä määrin kuin sotaveteraanimme, mutta himppusen kuitenkin. Monesti kotimaahan tullaan takaisin työttömiksi. Myös kotimaan pari-, perhe- ja ystävyyssuhteet ovat saattaneet kärsiä komennuksen aikana, sillä yhteydenpito toimialueelta on vaikeaa. Kotimaan yhteiskunta tuntuu vieraalta, Kukaan ei ymmärrä ja nekin, jotka ymmärtävät, ovat toimialueelle vielä jääneitä tai yhtä aikaa kotiutuessa eri puolille Suomea levinneitä, saman kokeneita ystäviä. Veteraani jää yksin ongelmineen.

Nyt yksinäisyyteen on onneksi kuitenkin luvassa muutoksia. Suomen Sinibarettiliitto on ryhtynyt suunnittelemaan Puolustusministeriön, valvontajoukkojen ja YK-koulutuskeskuksen tuella veteraaneilleen henkistä jälkihoitoa vai pitäisikö sanoa pelkästään henkistä hoitoa, sillä apua aiotaan tarjota niin lähtöä suunnitteleville, lähteville, palveluksessa oleville kuin kotiutuneillekin.

Henkisen tuen tarvetta aiotaan kartoittaa tutkimustyöllä. Maahan aiotaan perustaa rauhanturvaveteraaneista koulutettu tukihenkilöverkosto, jonka avulla apua tarvitsevat otettaisiin asiaan perehtyneiden huomaan. Suunnitteilla on rauhanturvaajien ikioma työpörssi, jossa työtä voitaisiin niin tarjota kuin hakeakin. Rauhanturvatyön julkisuuskuvaa pyritään kiillottamaan avoimen tiedottamisen avulla. Apua aiotaan tarjota myös rauhanturvaajien perheille. Näin siksi, että myös kotirintamalla koetaan hätää ja sopeutumisvaikeuksia. Näitä ja paljon muuta on kehitteillä. Tavoitteena on, että rauhanturvatehtäviin lähtee vain henkisesti terveitä, siellä palvelee vain henkisesti terveitä ja kotiin palaa henkisesti terveitä uudelleenkin rauhanturvatehtäviin terveenä kykeneviä veteraaneja. Ja että terveiden veteraanien rinnalla elää terveitä perheitä.

Suomen Sinibarettiliiton kevätkokouksessa Ikaalisissa 13.3.1999 päätettiin, että projektia johtamaan ryhtyy allekirjoittanut, Suomen Sinibarettiliiton hallituksen jäsen ja Pohjois-Savon Sinibaretit ry:n puheenjohtaja. Alun projektityöryhmään kuuluvat myös Anita Starck ja Monica Röberg Varsinais-Suomen Sinibaretit ry:stä sekä Suomen Sinibarettiliiton puheenjohtaja Vesa Yrjölä. Mainittujen lisäksi projektiryhmään nimetään jäseniä puolustusvoimista ja puolustusministeriöstä. Sinibarettiliitto julkaisee puolustusministeriön tuella Monica Röbergin vetämän tutkimuksen "Kotona ja kaukana" jaettavaksi sekä YK-koulutuskeskuksessa Niinisalossa että valvontajoukoissa. Mitä projektin rahoitukseen tulee on puolustusministeriö ilmoittanut tukevansa projektia erikseen määriteltävällä tavalla. Liitolle ja yhdistyksille projektista ei tule koitumaan kustannuksia, sen sijaan työtä asian parissa riittää.

Kaikki apu on tarpeen ja avunanto koskee kaikkia rauhanturvaveteraaneja. Sinuakin tarvitaan.

Virpi Aholainen
Jälkihoito-projektiryhmän johtaja

 

 

In the service of peace