skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

YK:n rauhanturvaajien uskottavuus karahti pahasti kiville Bosniassa, kun rauhanturvaajat eivät pystyneet estämään Srebrenican joukkomurhaa 1995. Juokkomurha tapahtui vain vuosi sen jälkeen, kun YK veti rauhanturvaajansa pois Ruandasta - missä myös tapahtui etninen puhdistus.

Bosnian ja Ruandan epäonnistumiset jättivät pysyvän varjon YK:n rauhanturvaajien päälle, jotka edelleen joutuvat todistamaan kykynsä suojella siviilejä ympäri maailman. Epäonnistumisia on tullut aivan näihin päiviin asti.

Etelä-Sudan:
Väkivaltaisuuksien puhjettua Jubassa viime vuoden heinäkuussa, rauhanturvaajat hylkäsivät asemansa eivätkä vastanneet avustustyöntekijöiden avunpyyntöihin vain noin mailin päässä YK-leiristä sijainneelta hotellilta. Etelä-sudanilaiset sotilaat joukkoraiskasivat ulkomaisia avustustyöntekijöitä ja tappoivat paikallista väestöä. Uhrit soittivat YK-rauhanturvaajien leiriin noin mailin päähän saadakseen apua. Apua ei koskaan tullut. UNMISS-operaation kenialainen komentaja erotettiin tehtävistään, kun YK:n raportista kävi ilmi, että siviilejä ei suojeltu.

Mali:
MINUSMA-operaatio on tällä hetkellä vaarallisin YK:n rauhanturvaoperaatio. Vuodesta 2013 lähtien jihadistien hyökkäyksissä on kuollut 149 rauhanturvaajaa. Rauhanturvaajat nähdään miehittäjinä ja heitä pidetään ulkomaisina valloittajina.

Keski-Afrikan tasavalta:
MINUSCA-operaatio on kärsinyt väitteistä, joiden mukaan YK:n rauhanturvaajat olisivat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen heikossa asemassa olevia tyttöjä ja naisia. Esiin tulleet tapaukset ovat vahingoittaneet YK:n mainetta merkittävästi. YK:n rauhanturvaajat estivät maassa kansanmurhan vuonna 2013. Tänä vuonna aseellisten ryhmittymien yhteenotot ovat kuitenkin jälleen lisääntyneet.

Congo:
Afrikan sydämessä sijaitsevassa maassa on yhteensä 21 000 YK:n työntekijää, mukaanluettuna 16 000 rauhanturvaajaa. Lähinnä maan itäosissa vaikuttavat rauhanturvaajat loistivat poissaolollaan, kun väkivaltaisuudet puhkesivat Kasain alueella tänä vuonna. Väkivaltaisuuksissa kuoli tuhansia ihmisiä ja tähän mennessä on löydetty noin 90 joukkohautaa. Sittemmin MONUSCO-operaatio on levittäytynyt myös Kasain alueelle.

Haiti:
YK lopetti 13 vuotta kestäneen operaation tänä vuonna. Haitilaiset eivät ole kuitenkaan pahoillaan YK:n vetäytymisestä, sillä MINUSTAH-opeaatiossa palvelleiden nepalilaisten rauhanturvaajien kautta maahan levisi tappava kolera-epidemia 2010. Kolera tappoi yli 10 000 ihmistä ja 815 000 henkilöä sairastui. YK:lta kesti kuusi vuotta pyytää anteeksi aiheuttamansa katastrofin.

Kosovo:
YK:n rauhanturvaajat sijoittivat satoja romaaneja, ashkaaleja ja egyptiläisiä leiriin alueelle, mikä oli lyijyn saastuttama. Vaikka YK oli tietoinen alueen saastumisesta, ihmisten uudelleen sijoittaminen turvalliselle alueelle kesti yli 10 vuotta. Pääsihteeri Antonio Guterres on perustanut rahaston, minkä tarkoitus on auttaa leirillä lyijylle altistuneita henkilöitä.

Golan:
Syyrian sodassa elokuussa 2014 Al-Qaedaan linkitetyn Nusra Frontin taistelijat ylittivät YK:n valvoman linjan Golanilla ja kaappasivat kymmeniä Fijistä kotoisin olevia YK:n rauhanturvaajia. Samalla taistelijat saartoivat myös kymmeniä filippiilinäisiä rauhanturvaajia omaan UNDOF-leiriinsä. Filippiiniläiset rauhanturvaajat onnistuivat pakenemaan ja fijiläisetkin vapautettiin kaksi viikkoa myöhemmin. YK palasi Golanilla Syyrian puolelle vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Tällä hetkellä noin 110 000 YK:n rauhanturvaajaa palvelee 15 operaatiossa ympäri maailman.

Asiasta uutisoi Daily Mail verkkosivuillaan.

Kuso Kulkee

In the service of peace