skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Suomalaisten tilanne Irakissa on viime päivien ajan ollut erityisen tarkastelun alaisena. Syynä on Pohjois-Irakin Kurdistanin itsenäisyysäänestyksen tulos. Suomalaiset ovat kouluttamassa kurdien peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakissa taisteluun Isisiä vastaan osana kansainvälistä OIR-operaatiota.

Itsenäistymisen puolesta järjestetyssä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä yli 90 prosenttia kurdeista kannatti itsenäisen valtion perustamista.

Irak, Turkki ja Iran ovat tuominneet äänestyksen. Kovasanaisena tunnettu Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan otti erityisen kovasanaisesti kantaa äänestyksen tulokseen ja uhkasi kurdeja ”etnisellä sodalla”.

Irakissa kurdijoukkoja kouluttavilla suomalaissotilailla on varautumissuunnitelmia sen varalta, jos Pohjois-Irakin Kurdistanissa tilanne kiristyy itsenäistymisäänestyksen jälkeen. Suomalaiset toimivat Kurdistanin pääkaupungin Erbilin läheisyydessä.

 –Luonnollisesti olemme seuranneet tilanteen kiristymistä erittäin tarkasti, että jos se sitten alkaa mennä oikein hankalaksi, niin osaamme turvata omien sotilaidemme turvallisuuden, sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatinkenraali Jari Kallio Uusi Suomi -lehden verkkosivuilla.

–Enemmän tämä on ollut sanasotaa ja meidän kaikkien toive on, että se sille tasolle jäisi ja että tilanteessa päästään eteenpäin ilman, että se eskaloituu ongelmiksi, jatkaa Kallio.

Kallion mukaan turvallisuustilannetta seurataan tarkkaan koko ajan.

–Jos riski on liian suuri, niin ilman muuta mietitään, voidaanko siellä jatkaa. Ja jos se ei ole mahdollista, joudumme tulemaan sieltä pois. Ne päätökset tehdään ylemmällä poliittisella tasolla, mutta meillä on valmius evakuoida, jos tarvitsee, Kallio sanoo.

Kallio korostaa, että Erbilissä paikallisen kurdiväestön kanssa suomalaisilla sotilailla on erittäin hyvät välit.

Asiasta uutisoi Uusi Suomi verkkosivuillaan.

Kuso Kulkee

In the service of peace