skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Serbijoukkojen komentaja Ratko Mladic, 74, tuomittiin syylliseksi Srebrenican kansanmurhaan. Yksi hänen hirvittävimmistä rikoksistaan oli vuonna 1995 tapahtunut Bosnian Srebrenican verilöyly, jossa murhattiin jopa 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Mladic oli myös Sarajevon pitkän piirityksen ja raakojen pommitusten arkkitehti.

Mladic johti Bosnian serbijoukkoja sodassa vuosina 1992-95. Oikeudenkäynti on kestänyt viisi vuotta, ja mukana on ollut 600 todistajaa.

Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Mladic, 74, joutui kuuntelemaan tuomiotaan erillisessä huoneessa. Hänet oli aiemmin poistettu oikeussalista häiriköinnin takia. Mladic ei totellut tuomaria, joka käski syytetyn olla hiljaa ja istua. Ennen välikohtausta Mladicin puolustus oli pyytänyt käsittelyn keskeyttämistä Mladicin korkean verenpaineen takia. Tuomarin konsultoimien lääkäreiden mukaan tähän ei kuitenkaan ollut tarvetta.

Bosnia-Hertsegovinan sodassa kuoli arviolta 100  000 ihmistä ja kaksi miljoonaa pakeni kodeistaan.

Mladic asetettiin syytteeseen jo 1995, mutta hänet onnistuttiin pidättämään vasta vuonna 2011.

Mladicille luettava tuomio oli YK:n vuonna 1993 perustaman sotarikostuomioistuimen viimeinen tärkeä päätös. ICTY:n on määrä lopettaa toimintansa tämän vuoden loppuun mennessä.

Suomessa asiasta uutisoivat muun muassa Iltalehti, Iltasanomat ja Aamulehti.

Kuso Kulkee

In the service of peace