Kuinka moni Kosovon käivärä muistaa sotilasmestari Paavon? Tuon Bravo-komppaniassa palvelleen paljasjalkaisen kosovolaisen jallakoiran, jonka bravolaiset olivat aikoineen adoptoineet. Paavo oli syntyjään Lipljanin katujen kasvatti, siitä missä vaiheessa sekarotuisesta piskistä tuli KFOR-vihikoira, minulla ei ole tietoa.

Kautta rauhanturvaamisen historian ajan, suomalaiset ovat adoptoineet posekoiria, posekissoja ja posekilpikonnia. Tietääkseni homma ei enää toimi noin, ja sotilasmestari Paavo oli lajissaan viimeisiä edustajia, ainakin Kosovossa.

Kun itse aloitin palvelukseni Camp Summassa huhtikuussa 2003, Paavo oli jo ylifassen asemassa. Lipljanin katujen kuumin kolli, kuningas. Paavo osallistui joka ikinen päivä jalkapartiointiin, kulki milloin partion kärjessä, milloin peräpään pitäjänä. Lipljanin asukkaat tiesivät Paavon, ja pelonsekainen kunnioitus eläintä kohtaan oli silminnähtävää. Kun Paavo päätti ylittää kadun, se ylitti sen. Liikenne pysähtyi. Kaikilla oli tiedossa, että kyseinen jallakoira oli suomalaisten KFOR-joukkojen suojeluksessa. Välillä tuntui, että Paavo tiesi sen myös itse.

Ylifassena Paavo oli tottunut luksukseen. RO-asenne paistoi koiran käytöksessä muun muassa juhannuksena 2003, jolloin naudan sisäfilettä grillanneet Camp Summan kokit heittivät Paavolle lihan räntteitä maahan. Ei kelvannut. Ne piti grillata ensin. Grillatut lihat kyllä kelpasivat.

Heinäkuussa 2003 olin palvelusvapaalla Suomessa, kun Hölkkäri uutisoi näyttävästi: Sotilasmestari Paavo oli menehtynyt Lipljanin keskustassa takaa-ajon päätteeksi. Paavo oli osallistunut rutiinin omaiseen jalkapartioon, saanut vainun ja lähtenyt jahtaamaan epäiltyä. Takaa-ajon tuoksinassa Paavo oli ylittänyt tien, samaan aikaan Kosovon kansallisauto - kakkoskoppainen WV Golf - oli osunut samaan kohtaan. Törmäys oli vääjäämätön ja urhea sotilasmestari jäi siinä kakkoseksi. Yliajaja pakeni raukkamaisesti paikalta, eikä häntä koskaan saatu kiinni.

Sotilasmestari Paavon kunniaksi teetettiin Camp Summan messiin komean kivipaasin, mikä muistutti meitä jokaista Paavon partiokaveria uskollisesta toverista, joka seurasi meitä aina, oli sää tai tilanne mikä hyvänsä.

Hölkkäri On Web aloittaa tämän kirjoituksen myötä "Hölkkäri taisteli" -sarjan, mihin niin hölkkäristit kuin kutsutut kirjoittajavieraatkin pääsevät muistelemaan menneitä missioita.

Pekka Söderlund, päätoimittaja
Hölkkärin On Web

In the service of peace