Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on valmistautumassa Haminassa kovalla työllä ja touhulla kohti ensimmäistä täysipainoista näyttelykesää 2019. Innostus ja palaute ensi kesän tarjonnasta lupaa vilkkaita päiviä Wanhassa Veteraanissa läpi kesän.

Viime elokuun rauhanturvaamisen perusnäyttely oli auki vapaaehtoisoppain, kaksi opasta / esittelijää per päivä. Kokemus oli hyvä. Oppaiden, esittelijöiden läsnäolo, opastuskierrokset, kysymyksiin vastaaminen ja yleensäkin palvelualttius saivat hyvää palautetta. Opastuksiin osallistui yhtä kahta henkilöä lukuun ottamatta pelkästään Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry:n jäseniä, yhteensä 13 eri henkilöä. Jotkut tekivät yhden kuuden tunnin opasvuoron, useat paljon paljon enemmän sydämensä halusta. Hyvä niin. Heissä on ensi kesän opastuksen runko.

Tuleva kesä on rauhanturvatoiminnan perusnäyttelyn sekä vaihtuvien näyttelyiden, Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona 1941-43, myötä ihan kokonaan toisen mittaluokan tehtävä. Näyttelyt ovat auki kesä-, heinä- ja elokuun kuutena päivänä viikossa klo 10.-16. Maanantaisin ja aukioloajan ulkopuolella näyttelyjä esitellään vain ennakkoon varanneille ryhmille. Jokaiselle näyttelypäivälle tarvitaan vähintään kaksi opasta. Lipunmyyntiin saataneen palkattu henkilö.

Alustava suunnitelma on, että oppaat olisivat peräperää mahdollisimman monta päivää, mielellään koko viikon kerrallaan. Tällöin opastuskertoja ja toistoja tulisi riittävästi ja siten seuraavat opastusvuorot ovat jo helpompia; asiat alkavat iskostua muistiin. Mutta jo 1-2 opasvuoroa auttaa.

On täysin selvää, että rauhanturvaaja-oppaat eivät urakasta yksin enää selviä. Heidän avukseen tarvitaan lisää oppaita, naisia ja miehiä, myös muista Wanhan Veteraanin jäsenyhdistyksistä. Yritämme tavoitella, että päivän oppaista tai esittelijöistä yhdellä olisi rauhanturvakokemusta, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Vaihtuvat näyttelyt tulevat vetämään väkeä ja iso osa opastuksen painopisteestä kohdistuu niihin.

Oppaan vaatimuksia

Opastaminen ei ole avaruustiedettä. Perusedellytys on aatteenpalo, vapaaehtoinen innostus asiaan ja halu ensin kenties oppia itse uutta maanpuolustusaiheista historiaa ja sitten jakaa tietoa muille. Esiintymiskykyä tarvitaan sen verran, että saa suunsa auki ihmisten edessä ja pystyy puhumaan sopivan kovalla äänellä, toisin sanoen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi sekä osaa sujuvasti johtaa opastettavaa ryhmää Wanhassa Veteraanissa.

Oppaalle emme aseta yläikärajaa; jokainen vapaaehtoinen tuntee itse ikääntymisen mahdollisesti tuomat rajoitukset ja kyvyn opastamiseen. Oppaana ei voi olla henkilö, jonka opastuskyky (lue: -kyvyttömyys) vie ryhmän kaiken huomion ja itse asia menee ohi. Toisaalta opastus on mitä mielekkäintä ajanvietettä, vireyttä ja terävyyttä ylläpitävää kevyttä tekemistä. Se on mukavaa, jopa nautittavaa!

Wanha Veteraani järjestää oppaille huhti-toukokuussa 1-2 illan perehdytyskoulutuksen opastamisesta ja antaa vihjeitä, miten aineistoon voi perehtyä. Em. vaihtuvien näyttelyiden osalta jo Google antaa riittävästi tietoa. Yksi tapa oppia opastusta on aluksi seurata kokeneemman oppaan työtä.

Talkoopohjalta ainakin aluksi

Wanhan Veteraanin ylösajo on tapahtunut ennätysajassa, idea hankkeesta on herätetty vasta kaksi vuotta ja kolme kuukautta sitten! Siksi rahareikiä on paljon. Tämän vuoksi toivomme, että ainakin ensimmäinen täysi kesä voitaisiin opastuksen osalta hoitaa kokeiluluonteisesti aatteen ja vapaehtoistyön voimalla.

Sekin ymmärretään, että pitkästä matkasta moneen kertaan ajaville oppaille tulee polttoainekuluja. Siihen hyvä asia ei saa kaatua. Kuluja varten yhdistyksen talousarvioon on varattu määräraha, jolla yli normaalin menevä sitoutuneisuus kulujen osalta tarvittaessa korvataan. Katsotaan ensi kesän kokemuksen jälkeen, kuinka pitkälle pyyteetön talkootyö tässä riittää tai minkälaisen menoerän riittävä opasmäärä vaatii pyöriäkseen.

Itse työ, opastus tulee palkituksi yleensä hyvällä asiakaspalautteella sekä ennen kaikkea hyvällä ololla siitä, että on saanut olla kertomassa sotiemme veteraanien, lottien ja koko maanpuolustuskirjon kunniakasta perintöä siitä kiinnostuneille. Nuorille ja vähän vanhemmillekin eläkeläisille, miksi ei lomalaisille, vuorotyövapaalla ja millä tahansa vapaalla oleville päivä Wanhassa Veteraanissa kuluu nopeasti. Ja jos ei sattuisi jonakin hetkenä asiakkaita olevan, niin sitten vain huilataan tai jutellaan opaskaverin kanssa mukavia.

Innostu, ota yhteyttä

Ja yhdistyksille. Jäsenyytenne Wanhassa Veteraanissa on oiva oivallus siitä, että kenties toimintanne voisi löytää mielekästä uutta, oman toiminta-ajatuksenne mukaista tekemistä perinnekeskuksen eri tehtävissä. Opastus on yksi sellainen. Pyydämme teitä kokoamaan ja lähettämään listan (alla yhteystiedot) sopivista opasehdokkaista tai kannustamaan heitä itse tarjoutumaan opastustehtäviin.

Opastuksesta kiinnostuneet ihmiset, ottakaa pikimmiten, mielellään 28.2.2019 mennessä, yhteyttä joihinkin alla oleviin ihmisiin, ilmoittakaa halukkuudestanne ja antakaa yhteystietonne, niin ilmoitamme opastuskoulutuksesta tarkemmin ja kutsumme teidät sinne.

 

Parhain terveisin Wanhan Veteraanin puolesta

Vesa Kangasmäki
Toiminnanjohtaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 158 8115

Ismo Flink
Näyttelypäällikkö Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 534 6225

Terho Ahonen
Tiedottaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 504 0293

Juha Kaaro
Opastus- ja talkoopäällikkö Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 546 1701

In the service of peace