skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Syyrian hallitus ei hyväksy YK:n rauhanturvaajien tai muiden kansainvälisten joukkojen tuloa maahan valvomaan kapinallisalueille muodostettuja turvavyöhykkeitä. Asiasta kertoi Syyrian ulkoministeri Walid Muallem.

Muallem totesi televisioidussa lehdistötilaisuudessaan, että Kazakstanin Astanassa solmitun sopimuksen mukaan turvavyöhykkeitä valvoisivat "sotilaspoliisit". Hän ei täsmentänyt asiaa. Asiantuntijoiden mukaan hän viittasi todennäköisesti Syyriassa jo oleviin venäläissotilaisiin.

Perjantaina voimaan astuneen väkivaltaisuuksien "de-eskalaatiosopimuksen" mukaisesti maahan perustettiin neljä turvavyöhykettä, joissa ei enää tehtäisi sotatoimia.

Sopimus ei koske Isis-järjestöä eikä entistä Syyrian al-Qaidaa, joka on nykyiseltä nimeltään Fateh al-Shamin rintama.

Sopimus on toistaiseksi toiminut hyvin. Taistelut ovat vähentyneet selvästi, joskaan eivät loppuneet kokonaan.

Maanantaina Damaskoksen Barzehin esikaupungista evakuoitiin arviolta 1 500 kapinallistaistelijaa ja heidän perheenjäsentään pohjoiseen Idlibin turvavyöhykkeelle. Taistelijat saivat ottaa mukaansa henkilökohtaiset aseensa.

Sopimuksen mukaan Barzehiin sai myös jäädä taistelijoita sillä ehdolla, että he lopettavat väkivallan ja palaavat rauhan töihin.

Kapinalliset ovat valittaneet, että armeija pakottaa ihmiset lähtemään evakkoon. Sen jälkeen, kun alue jäi armeijan ympäröimäksi viime kuussa, Barzehia on jatkuvasti tulitettu tykistöllä ja ilmaiskuilla, ja sen asukkaita näännytetty tiukalla saarrolla.

Damaskoksen koillisosassa on toinen, Barzehia laajempi alue, joka on kapinallisten hallussa.

Lähteet: AFP, AP. Asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan.

B&B Camp Wolf, Cyprus

Kuso Kulkee

In the service of peace