skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

 

Kosovon pataljoonan etäpääte
liikuttelee komeita rahasummia

Suomen Kosovossa toimivan rauhanturvaajapataljoonan makedonialaisen etäpäätteen, FIN NSE:n eli kansallisen tukiyksikön (national support element) henkilökunta sai keväällä kehuja harvinaisen arvovaltaiselta taholta. KFOR-joukkojen toimintaan tutustuneen Työterveyslaitoksen pääjohtaja Jorma Rantasen sanat olivat sen verran kauniita ja kannustavia, että majuri Timo Hyvönen miehisine henkilökuntineen kuunteli niitä enemmän kuin vain lievä puna poskillaan.

- NSE:n toiminnasta on pakko nostaa ylös kolme tekijää. Ensinnäkin koossa on erittäin ammattitaitoinen ja motivoitunut porukka. Toiseksi se tukee toiminnallaan esimerkillisellä tavalla paikallista kehitystä ja työllisyyttä. Ja mikä tärkeintä NSE on kolmanneksi vielä kustannusefektiivinen eli se kustantaa oman toimintansa, luetteli Rantanen.

Suomen NSE perustettiin Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen syksyllä 1999 ja nykyiseen tukikohtaansa, aivan Petrovecin lentokentän kupeessa sijaitsevaan Camp Hetaan se siirtyi keväällä 2000. Samassa norjalaisten johtamassa Banski Rid-nimisessä leirissä toimivat lisäksi Irlannin, Iso-Britannian, Itävallan, Norjan, Ruotsin, Sveitsin ja Tshekin tasavallan vastaavat tukiyksiköt.

- Yhteistyötä alueen muihin kansallisuuksiin on yritetty kehitellä kaiken aikaa. Varsinaiset yhteishankinnat ovat toistaiseksi rajoittuneet vielä wc-paperin kaltaiseen bulkkitavaraan, mutta informaatiotasolla ollaan jo paljon pidemmällä. Jos joku löytää uuden ja edullisen hankintapaikan, menee tieto siitä varmasti myös alueen muille kansallisuuksille, selvittää NSE:n järjestyksessään kolmas päällikkö, majuri Timo Hyvönen. Ennen häntä päällikön tehtäviä ovat hoitaneet majurit Pekka Ahonen ja Mikko Suomela.

Vuodessa hankintoja
5 miljoonalla eurolla

NSE:n päätehtävänä on tehdä paikallishankintoja Puolustusvoimain kansainvälisen keskuksen eteen työnnettynä hankintayksikkönä pataljoonan tarpeisiin. Vuositasolla rahaa liikutellaan noin viiden miljoonan euron eli noin 30 markkavainajan verran. Pataljoonan materiaalihankinnoista peräti 60 prosenttia tulee NSE:n kautta ja loput 40 prosenttia hankkii Niinisalo. Kotimaasta käsin hoidetaan esimerkiksi kaiken sotavarustukseen liittyvän materiaalin hankinta.

NSE huolehtii myös Suomesta tulevan materiaalin vastaanotosta ja huolintatoimista sekä edelleen kuljetuksesta Kosovoon. Yksikön viime vuoden kokonaisbudjetti oli 5,01 miljoonaa euroa. Kaikkiaan NSE:llä työskentelee 16 suomalaista.

Timo Hyvösen mukaan NSE hankkii pataljoonalle tavaraa laidasta laitaan, sanan täydessä merkityksessä neuloista kontteihin asti. Ainoastaan ruoka ei kierrä Makedonian kautta, sen toimittaa Danish Camp Supply-niminen yritys, joka huolehtii Suomen pataljoonassa myös Camp Villen messin ja kenttäkaupan toiminnasta.

- Käytännössä kaikki hankinnat tehdään Kreikasta ja Makedoniasta, hän paljastaa.

Valtaosa Kreikasta ja Makedoniasta hankittavista tavaroista on huomattavastikin halvempaa kuin vastaava tavara Suomessa. Lisäksi paikallishankintojen etuna on niiden nopeus.

- Täältä tavara saadaan pataljoonaan päivän varoitusajalla, kun kuljetus rekalla Suomesta Kosovoon kestää hyvinkin kolme viikkoa, muistuttaa Hyvönen.

Kesään 2001 asti hankintoja tehtiin myös Bulgariasta. Matkat siihen suuntaan lopetettiin, kun suomalaisissa rekistereissä ollut VW Golf-merkkinen farmariauto varastettiin sofialaisen hotellin pihalta.

Suhteet pataljoonaan
hyvässä kunnossa

Hankintamatkoille suomalaiset lähtevät poikkeuksetta siviileissä ja siviiliautolla liikkuen. Näin pyritään välttämään paikallisen väestön turha provosoiminen.

- Paikallisten suhtautuminen meihin suomalaisiin on ollut poikkeuksetta erittäin positiivista, tiivistää majuri Timo Hyvönen.

Hyvönen ei itse halua asiaa korostaa, mutta myös NSE:n ja Suomen pataljoonan välit ovat tällä hetkellä erittäin hyvässä kunnossa. Hyvösen esimiehenä toimii pataljoonan eli samalla koko Suomen kontingentin komentaja, everstiluutnantti Jorma Ala-Sankila.

Majuri Hyvönen ei edes yritä kieltää sitä tosiasiaa, että ulkomailla toimimiseen liittyy myös hankaluuksia. Yksi suurimmista on hänen mukaansa balkanilaisten mentaliteetti, epäselvyydet ja vaikeudet on tapana kuitata kansainvälisin termein ?nema problema? tai ?maybe tomorrow?.

- Balkanilainen kauppakulttuuri poikkeaa melkoisesti suomalaisesta. Ikävä tosiasia on, etteivät paikalliset tavarantoimittajat pysty pitämään lupauksiaan likikään samalla tavalla, mihin me olemme tottuneet Suomessa. Niin toimitusajat kuin tavaran laatukin tuovat jatkuvasti eteen ikäviä yllätyksiä, eivätkä ennalta sovitut tapaamisajatkaan tahdo pitää paikkaansa.

Tavaran saatavuutta ajatellen Hyvönen kehuu Kreikkaa huomattavasti Makedoniaa paremmaksi alueeksi, mutta vastaavasti makedonialaiset ihmiset ovat kauppakumppaneina kreikkalaisia helpompia.

- Kreikkalaiset ovat ainakin minun kokemukseni mukaan varsin yksituumaista kansaa, hän ynnää.

Riskitekijöitä ei
ole varaa vähätellä

NSE:n yksittäinen hankkija saattaa joutua ottamaan matkalle lähtiessään mukaan jopa 40 000 euroa käteistä rahaa, mikä tuo toimintaan omat riskitekijänsä. Kertaakaan suomalaisia ei ole kuitenkaan edes yritetty ryöstää. Toistaiseksi ainoa menetys on edellä mainittu autovarkaus Bulgariassa.

- Täällä ei voi unohtaa myöskään liikenteen riskejä. Kilometrejä tulee vuodessa todella paljon, eikä balkanilaista liikennekulttuuria voi tosiaankaan verrata suomalaiseen, muistuttaa Hyvönen.

Nykyinen NSE on kuitenkin selvinnyt kaoottisesta liikenteestä kiitettävin paperein. Tätä kirjoitettaessa ei yksikön käytössä oleviin autoihin ole nimittäin tullut edes peltivaurioita.

- Varovaisuuteen on toki kiinnitetty myös erityistä huomiota, Hyvönen korostaa koputtaen samalla kuin varmimmaksi vakuudeksi edessään olevan ulkopöydän maalaamatonta puuta sormillaan.

NSE:n noudattamat tulli-, kuljetus- ja turvallisuussäännökset antaa Skopjessa toimiva KFOR-esikunta, tanskalaisen kenraalin johtama KFOR Rear.

Majoitustiloja
kymmenelle

Suomen NSE:llä on myös majoitustiloja, joita sekä kontingentin alueelle saapuvat vieraat että Suomen pataljoonan miehet käyttävät varsin säännöllisesti. Majoitushuoneita on kaikkiaan kuusi ja ?paikkoja vastaavasti kymmenen.

- Suurimman vierailijaryhmän muodostavat varmasti lomille lähtijät ja autojen ulkoiluttajat, Timo Hyvönen viittaa Skopjessa olevaan suomalaisen auto-osuuskunnan hallitsemaan parkkipaikkaan, rauhanturvaajien peltilehmiään varten perustamaan läyhyparkkiin.

Asko Tanhuanpää


In the service of peace