skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Itäisen Euroopan vitsaus, ihmisoikeuksia polkeva ihmiskauppa ja prostituutio, ei saa lanttiakaan suomalaisilta rauhanturvaajilta. Rauhanturvakoulutuksessa käsitellään naisten aseman huomioon ottamista.

Itä-Euroopan useilla alueilla levoton ja epävarma tilanne on johtanut ihmiskaupan nopeaan kasvuun. Nuorille tytöille kerrotaan mahdollisesta paremmasta elämästä ja työpaikasta, mutta heidät muilutetaankin rajojen yli seksiorjiksi.

Järjestäytynyt rikollisuus pomoineen pyörittää prostituutiota lähellä rauhanturva-alueita, ja Me Naiset -lehden 26. huhtikuuta ilmestyneessä artikkelissa haastateltu ihmiskaupan 18-vuotias uhri kertookin, että rauhanturvaajat ovat varsin hyviä asiakkaita. Hyviä asiakkaita kaikissa sanan merkityksissä: He käyttävät palvelua, mutta ovat kohteliaita eivätkä lyö ja toisinaan tarjoutuvat ostamaan kärsivän tytön pois bordellista.

Todennäköisesti sotilaat ovat suuri tulonlähde. Puolan Strong Resolve 02 -kriisinhallintaharjoituksessa harjoitusalueen lähiteillä norkoili paljon prostituoituja näin maallikkosilmin arvioiden. Varoiteltiinpa heistä jo ennen harjoitusta. Osa eurooppalaisista harjoitusjoukoista kantoikin mukanaan kasapäin kondomeja.

Suomalaisilla ehdoton ei

Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen johtaja, eversti Juha Kilpiä kertoo, että rauhanturvakoulutuksessa käsitellään naisten asemaan liittyviä asioita. Ennen toimialueelle lähtöä suomalaiset rauhanturvaajat saavat noin neljä viikkoa kestävän koulutuksen. Toimialuekoulutuksessa heille selvitetään paikalliset olosuhteet, tavat ja käyttäytyminen. Naisten asema saa erityishuomiota paikallishistorian valossa, sillä rauhanturvaajien on hyvä tuntea toimialueen kulttuuriset painotukset.
Eversti Kilpiän mukaan rauhanturvajoukon henkilöstön välinen ja paikallisten kanssa tapahtuva seksuaalinen kanssakäyminen on ehdottomasti kiellettyä.

Vapaa-ajalla?

­ Täytyy ottaa huomioon kaksi asiaa. Operaatioalueella seksuaalinen toiminta on ehdottomasti kielletty eikä se olisi mahdollistakaan. Vapaa-aikaa ei voida valvoa eikä siihen pystytä puuttumaan, vastaa everstiluutnantti Reima Helminen Pääesikunnan kansainväliseltä osastolta.
­ Yhtään tapausta ei tietooni ole tullut, Helminen jatkaa.
Yksiselitteisen kiellon toteutumista valvotaan, ja jos rikkeitä esiintyy, niistä rangaistaan.

Jatkuvaa valistusta

Valistuksella on paikkansa puberteetinkin ohittaneiden koulutuksessa. Rauhanturvaajille painotetaan, että prostituoitujen kanssa häslääminen on turvallisuusriski monesta näkökulmasta.

Koska ihmiskauppa on Itä-Euroopassa lähes järjestään rikollisuuden organisoimaa, on kiristetyksi tulemisen mahdollisuus olemassa. Ja kuka rikollisuutta muutenkaan haluaisi tukea? Myös vihollisen mahdollisuus tiedustelutoimintaan tuodaan esiin.

Henkilökohtaisella tasolla riskit ovat lähinnä terveydellisiä. Rauhanturvajoukkojen lääkäri valistaa sukupuolitaudeista sekä muista terveyttä vaarantavista paikallisista tekijöistä ja niiden torjunnasta.

Ei koeta suomalaisten ongelmaksi

Miksi tätä kyseenalaista palvelua ei koeta suomalaisrauhanturvaajien ongelmaksi, selviää hyvin hoidetuilla taustoilla. Rauhanturvaajat ovat vapaaehtoisia ja motivoituneita reserviläisiä, joilla asiat kotona ovat usein kunnossa. Myös hyvän huoltolentojärjestelyn avulla omaisilla on hyvät tapaamismahdollisuudet.

Eversti Kilpiän mukaan mutkikkaampi asia on se, miten rauhanturvajoukko voi tehtäviensä ja valtuuksiensa puitteissa vaikuttaa yhteiskunnan epäkohtiin ja vuosisatoja vanhoihin lakeihin, perinteisiin ja tapoihin.

Nyt, kun Balkanin alueen tilanne on sotatoimiltaan rauhoittumassa, nousevat rauhanturvaajien ihmissuhdetaidot tärkeäksi välineeksi kansojen jälleenrakennustyössä.

Tuomas Rauhala

Juttu on luvalla lainattu Ruotuväki-lehdessä 13/2002

In the service of peace