skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Eräänä helteisenä päivänä jääkärikomppanian miehet olivat vartioimassa uuden tukikohdan rakennustöitä Hasrat-e Sultanissa (HeS). Vain suomalainen tietää, että kuumaa vastaan taistellaan kuumilla löylyillä. Saunakylpy tarjoaa hetkellisen virkistyksen jopa Afganistanin helteisiin. Mutta vasta rakenteilla olevassa Forward Operation Base HeS:ssä (FOB HeS) ei ollut saunaa, joten jotain oli keksittävä ja äkkiä.

Hesco-häkki tuotiin paikalle ja sen muodonmuutos saunaksi alkoi.
Vartiotehtävissä olleet rauhanturvaajat hieroivat hetken älynystyröitään ja lopuksi yliluutnantti Ari ehdotti telttasaunan pystyttämistä. Projekti ei kuitenkaan saanut kannatusta ja asia ei edistynyt mitenkään. Huoltojoukkueen alikersantti Tomi ei tästä lannistunut ja hän unelmoi edelleen lempeistä löylyistä HeS:in erämaassa. Hän oli nähnyt aiemmin päivällä portin vieressä lojuvia tyhjiä hesco-elementtejä. Hescot ovat yksinkertaisesti kuvattuna kankaalla vuorattuja metallihäkkejä, jotka täytetään soralla tai kivillä. Hescoja käytetään muun muassa tukikohtien linnoitustöissä pinoamalla niitä päällekkäin suojamuureiksi. Hescoja on monen kokoisia, mutta kyseessä oli suuria, noin 2x2x2 metrin kuutioita. Yllättäen Tomi sai täysin hullulta kuulostavan ajatuksen – mitä jos rakennetaan maailman ensimmäinen hesco-sauna. Vastaavaa ei oltu kuultu kotimaassa pyörivissä saunatarinoissa. Ja tuskin mikään muu kansallisuuskaan moista ideaa osaisi edes ajatella, saatikka lähtisi sitä toteuttamaan. Siispä tuumasta toimeen.

Valmis hesco-sauna ei välttämättä voita vuoden kauneimman saunan titteliä, mutta se ei vaikuta löylyjen lempeyteen.
Vartiovuoronsa päätyttyä Tomi otti yhteyttä saksalaiseen kapteeniin, joka oli vastuussa tukikohdan rakennusmateriaaleista. Kuultuaan suomalaisten erikoisen idean, saksalainen kapteeni järjesti paikalle välittömästi trukin ja hesco kuljetettiin sovitulle paikalle. Vapaavuorossa olleet alikersantit Tomi ja Sampsa aloittivat työt yliluutnantti Arin johdolla. Vartiovuoron vaihduttua muutkin paikalla olleet rauhanturvaajat ottivat työkalut käsiinsä ja projekti eteni vauhdikkaasti.
Ensin tähän valtavaan hesco-elementtiin puhkottiin oviaukko voimatongeilla. Kattoa madallettiin hieman ja rakennelma päällystettiin suojapressulla tiiviiksi. Tarvikkeet hankittiin kekseliäästi ”Tuntemattomasta sotilaasta” tutun sotamies Rahikaisen henkeen. Seuraavaksi hankituilla tiilillä kuivamuurattiin kiuas ja savupiippu. Sauna alkoi olla löylyvalmis, mutta vielä oli projektin ehkä hankalin rasti edessä. Mistä saadaan hankittua kivet kiukaaseen? Alueelta löytyi paljon sopivan kokoisia murikoita, mutta niiden koostumus oli aivan väärä. Helposti murenevat kivet eivät sovellu kiuaskiviksi. Lisäksi ne ovat lämmönvarausominaisuuksiltaan ala-arvoisia. Kun koko tukikohdan alue oli kierretty ja sanan mukaisesti käännetty jokainen kivi ympäri, saaliina oli vihdoin tarvittava määrä kiuaskiviksi kelpaavia yksilöitä. Joten tulta pesään ja pyyhettä ympärille.

Kyllä suomalainen kiukaan osaa rakentaa. Löylykauha tehtiin kekseliäästi puukepistä ja retkimukista.
Ensimmäisen koeponnistuksen löylyt jäivät kuitenkin vaisuiksi. Lisäksi kiuastekniikassa oli vielä säätämisen varaa, koska vain osa savusta pakeni ulos savupiipun kautta päästäen loput savut sisään löylyhuoneeseen. Seuraavana päivänä oli siis syytä tuunata kiuasta. Kun savuongelma oli ratkaistu ja kiukaan pintakin saanut laastia pintaa, oli uusintakokeen aika. Nyt oli suomalainen tyytyväinen löylyihin. Paikalle kutsuttiin lisää saunojia ja varsinkin komppanian lääkintähenkilöstön yltiöpositiiviset reaktiot jäivät rakentajien mieleen. Projekti oli saatu päätökseen ja tulos olosuhteet huomioon ottaen oli vähintäänkin kiitettävä.
Lämmitykseen käytettiin puutavaraa, jota saatiin kerättyä tukikohdan rakennusmaalta. Saunan läheisyydestä löydettiin lavallinen hylättyjä vesipulloja, joilla löylyjen jälkeen saatiin pestyä hiet pois iholta. Ja kun jääkärijoukkueen johtaja yliluutnantti Pasi oli saunottanut lauteellisen saksalaisia sotilaita, niin päätös oli tehty – sauna saa jäädä paikalleen palvelemaan myöhemmin tukikohtaan muuttavia suomalaisia rauhanturvaajia. Saunahistoriankirjoihin on kirjoitettu uusi luku.

In the service of peace