Seitsemänkymmentä ensimmäistä SKJL/UNIFIL 2:n faitteria on aloittanut kouluttautumisen Porin Prikaatissa Säkylässä. Ensimmäisenä koulutuksensa aloittivat ajoneuvojen ja työkoneiden kuljettajat, jotka seuraavan viikon ajan saavat palvelusajoneuvoihinsa tyyppikoulutusta sekä suorittavat pv:n ajo-oikeuden.

Libanonin-operaation valmistelut, mm. raivauskaluston materiaalihankinnat, alkoivat elokuun alussa etupainotteisesti - ennen poliittisia päätöksiä. Kuluneet viikot ovat olleet joukon perustavalle Porin Prikaatille kiireistä aikaa. Säkylässä on tehty töitä lähes kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Nyt SKJL:n koko ajoneuvokalusto työkoneineen on hankittuna ja valkoiseksi maalattuna Porin Prikaatin terminaalissa laivausta odottamassa.
- Tällainen etunoja on ollut välttämätöntä, jotta ”hyppy” kantaisi, eli pääsisimme liikkeelle tavoitellussa aikataulussa. Jos poliittinen päätös olisi ollut toisenlainen, valmistelut olisivat olleet helppo purkaa, Porin Prikaatin komentaja, eversti Markku Nikkilä kertoi keskiviikkona.

 


Pasin, eli XA-185:n tekniikkaa kertaava Kimmo Kujala saapui SKJL/UNIFIL 2:n koulutukseen Kangasalta. Kimmolla takana jo kolme keikkaa: Libanon 1998-99, Kosovo 2002-2003 ja Etiopia-Eritrea 2004. Soitto uudesta keikasta tuli kolmisen viikkoa sitten. Koulutuksessa Kimmo on tähän mennessä tavannut kymmenkunta edellisiltä keikoilta tuttua käivärää.

Pääjoukko toimialueelle 31.10.

Seuraavat viikot koulutus jatkuu kiihtyvällä tahdilla. SKJL:n päällystö saapuu palvelukseen 5.10. ja pääjoukon koulutus alkaa seuraavana päivänä 6.10. Materiaali laivataan Rauman satamassa 6.10. Laiva kohti Libanonia lähtee 9.10. ja se on perillä 25.10. Joukon tiedusteluosat lentävät Libanoniin 11.10. ja valmisteluosat viikkoa myöhemmin, 19.10. Porin Prikaati luovuttaa valmiin joukon Puolustusvoimien Kansainväliselle Keskukselle 16. lokakuuta. Pääjoukko lennätetään toimialueelle 31.10.

UNIFIL 2:ssa Suomi ja Irlanti ovat perustamassa yhteistä pataljoonaa, missä Suomi vastaa Campin rakentamisesta ja omistajuudesta sekä viestijärjestelyistä ja pioneeritoiminnasta. Irlannin vastuulla ovat toiminnan suojaaminen, linja-autot sekä varageneraattorit. Suomalaisten kokonaisvahvuus pataljoonassa on 212. Irlanti on tarjoamassa pataljoonaan noin 150 kriisinhallitsijaa.

SKJL:n henkilöstö on reserviläispainotteinen sisältäen runsaasti rakentamisalan ammattilaisia ja aiempaa rauhanturvaamiskokemusta omaavia. Ammattitaitovaatimusten vuoksi joukon keski-ikä on hieman tavanomaista korkeampi.

Suomalaisten tehtävänä on ensin huolehtia UNIFIL 2:n oman infran raivaus- ja rakennustehtävistä, jonka jälkeen siirrytään humanitaariseen, paikalliseen raivaamiseen ja rakentamiseen. Suomalaisten käytössä on 45 raskasta työkonetta, joista kolmasosa on panssaroituja. Lähes koko kalusto on hankittu kotimaasta ja on uutukaista. Yhteensä toista sataa suomalaista ajoneuvoa – joukossa mm. 18 Pasia - laivataan UNIFIL 2:n käyttöön.

teksti: Kari Vilkko

kuva: Martti Tikka

 

In the service of peace