skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

31.5. Utin entisen upseerikerhon perinnetiloissa julkaistiin YKSV 1 / UNEF II vaiheita tiedustelualiupseerin silmin käsittelevä kirja nimeltä Rauhaa vaikka nyrkeillä. Kirja kertoo silloisen ylivääpeli Rauno Nuorivuoren kokemista tapahtumista Suezilla 1973-74 Lokakuun sodan eli Yom Kippur -sodan jälkimainingeista.

YKSV 1 oli ensimmäinen suomalainen nopean toiminnan joukko. Se perustettiin ja lähetettiin toimialueelle pikapikaa pienissä erissä. Kirjan päähenkilö huomasi olevansa Hiekalla, vielä taistelujen jälkeen savuavien raunioiden keskellä, viiden päivän päästä siitä kun sai tiedon komennuksestaan rauhanturvatehtäviin. Tehtäviin joihin hän ei ollut koskaan anonut.


Gammassa nyrkit heiluvat. Tämä on ainoa kuva, joka on otettu tuosta maailmallakin tunnetuksi tulleesta välikohtauksesta. Kuva Tapio Kauppi.

 Tekstistä huomaa heti, että sen ovat kirjoittaneet kokeneet rauhanturvaajat. Kerronta on ujostelematonta ja hurttia fasu-meininkiä, jota kuulee faittereiden saunailloissa mutta harvoin näkee painettuna. Kerrontaa tukee myös tapahtumista kertova kuvitus ja piirrokset.

Rauno ”Rauski” Nuorivuori oli osallisena mm. Gamman nyrkkitappelussa israelilaisia vastaan ja helmikuun -74 miinaonnettomuuden uhrien pelastustehtävässä keskellä miinakenttää.

Kirjan on kirjoittanut toimituskunta, johon kuuluvat Risto Aitos pj (YKSV 1:n operatiivisen toimiston varapäällikkö), Hannu Levänen (YKSV 1:n tiedotusupseeri), Rauno Nuorivuori ja Solveig Reponen.

Vaikka kirjan kustannuksessa on auttanut Sinibaretti-lehti, kirja on omakustanteinen. Ensipainoksena kirjaa on painettu 500 kappaletta ja sitä saa kirjan tekijöiltä Risto Aitokselta 040 5540 163 (Turun suunnalla) ja Rauno Nuorivuorelta 040 8393 313 (Kouvolan suunnalla). Kirjan hinta on 15 euroa.

Ville Mäntysaari

In the service of peace