skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Hollantilainen tuomioistuin on todennut Hollannin valtion osasyylliseksi Srebrenican verilöylyyn Bosniassa vuonna 1995. Valitustuomioistuimen mukaan Hollanti on osittain vastuussa noin 300 muslimin kuolemasta.

Päätös on harvinainen, koska tuomio liittyy YK:n rauhanturvatehtävään. Srebrenica oli hollantilaisten rauhanturvaajien valvonnassa. YK ja sen rauhanturvatehtävät ovat nauttineet yleisesti loukkaamattomuutta kansallisissa tuomioistuimissa, mutta nyt Hollannin valtio tuomittiin.

Rauhanturvatehtävissä kansallisten joukkojen katsotaan siirtyvän YK:n alaisuuteen, mikä antaa vahvan syytesuojan kansallisissa tuomioistuimissa.

Hollannissakin korkein oikeus on linjannut, että YK:ta ei voida syyttää Srebrenican joukkomurhasta, koska maailmanjärjestö nauttii syytesuojaa, jota kansallinen tuomioistuin ei voi rikkoa.

Srebrenican joukkomurha on Hollannissa suuri häpeä, joka juontaa alkunsa Jugoslavian hajoamissodista. Vuonna 1995 serbijoukot tappoivat noin 8 000 muslimimiestä tai -poikaa Srebrenican kaupungissa.

Hollannin rauhanturvaajat eivät kyenneet estämään verilöylyä. Tuomiossa mainitut 300 ihmistä olivat hakeneet suojaa rauhanturvaajien luota, mutta hollantilaiset luovuttivat heidät serbeille, mikä käytännössä tarkoitti miesten kuolemaa.

Serbijoukkoja Srebrenicassa johti Ratko Mladic. Hän on ollut pidätettynä ja syytteessä Jugoslavia-tuomioistuimessa Hollannin Haagissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters. Asiasta uutisoi muun muassa YLE verkkosivuillaan.

B&B Camp Wolf, Cyprus

Kuso Kulkee

In the service of peace