skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Yli 600 kongolaisia YK-rauhanturvaajia kotiutetaan Keski-Afrikan tasavallasta. Syinä kotiuttamiseen ovat epäillyt seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä muut väärinkäytökset. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmoitti vetäytymisestä tiistaina. Päätös vetäytymisestä syntyi sen jälkeen, kun Minusca-operaation päällikkö oli vaatinut Kongolta toimenpiteitä joukkojen kotiuttamiseksi.

Tällä hetkellä Kongolla on Minusca-operaatiossa 629 rauhanturvaajaa, jotka kaikki on sijoitttu Keski-Afrikan tasavallan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Berberatiin. Kyseessä on Kongon ainoa YK-rauhanturvaajajoukko.

Viime vuonna 120 saman osaston sotilasta kotiutettiin syytettynä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hyväksikäytöstä johtuneiden väitteiden takia. Joukon epäillään syyllistyneen ainakin seitsemään seksuaaliseen hyväksikäyttöön, missä kuudessa oli lapsia osallisina. Koska pataljoonan käytös ei ole tämän jälkeen parantunut, koko joukon kotiuttaminen oli ainoa vaihtoehto.

- Kongon pataljoona on kuuluisa väärinkäytöksistä, polttoainevarkauksista ja kurittomuudesta. Tilanne on heikentynyt siihen pisteeseen, että pataljoona ei ole enää kelvollinen johtuen huonosta johtajuudesta, kurinalaisuuden puutteesta ja heikosta toiminnallisuudesta, toteaa Minusca-operaation komentaja kenraaliluutnantti Balla Keita uutistoimisto AFP:lle.

Minusca-operaatio käynnistyi 2014. Operaatio perustettiin, kun yhdessä Afrikan köyhimmässä maassa taisteltiin verisesti vuonna 2013. Tuolloin monet heimot ryhtyivät taistelemaan maata pitkään johtaneen Francois Bozizen joukkoja vastaan. Operaatio on koko olemassaolonsa ajan ollut seksuaalirikosväitteiden keskipisteessä. 

Yhdysvallat on jo pitkään kritisoinut Minusca-operaation tilannetta. Kritiikin mukaan operaatio heikentää YK:n uskottavuutta. Kritiikille antaa lisäpontta kenraaliluutnantti Keitan raportti, minkä mukaan Kongon pataljoonassa on ajokuntoisia ajoneuvoja tällä hetkellä 18 kappaletta, loput 44 odottavat korjausta. Myös Berberatin leirin vesihuolto ja turvatoimet ovat puutteellisia.

Kuso Kulkee

In the service of peace