skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Etelä-Sudanissa parhaillaan käynnissä oleva kriisi on saanut YK:N pääsihteerin Ban Ki-moonin reagoimaan.

-Kun maan hallitus ei voi suojella kansalaisiaan ja sotivat osapuolet vahvistuvat ihmisten kustannuksella, kansainvälisellä yhteisöllä on vastuu toimia. Kehotan turvallisuusneuvostoa ja kaikkia YK:n jäseniä nousemaan suojelemaan Etelä-Sudanin ihmisoikeuksia, toteaa Ban Ki-moon.

Pääsihteeri kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa määräämään välittömästi asevientikiellon ja lisäämään johtajiin ja päälliköihin suunnattuja pakoitteita sekä vahvistaa YK-operaatiota maassa, missä väkivalta ja tappaminen on viime päivinä noussut uuteen kukoistukseensa.

Etelä-Sudan on Afrikan nuorin valtio, joka vietti viidettä itsenäisyyspäiväänsä 9. heinäkuuta. Vuonna 2013 alkaneessa sisällissodassa solmittiin tulitauko noin vuosi sitten, mutta sitä on toistuvasti rikottu. Sisällissodan alkamisesta on kaksi eri versiota. Presidentti Salva Kiirin mukaan sota alkoi, kun hänen erottamansa varapresidentti Riek Machar yritti vallankaappausta. Afrikan unionin mukaan vallankaappausyrityksestä ei ole todisteita, vaan presidentti Kiirin joukot olisivat aloittaneet väkivaltaisuudet.

Viime viikon lopulla väkivaltaisuudet käynnistyivät uudelleen ja satoja ihimisiä on kuollut viime päivien aikana. Tuhannet siviilit etsivät turvaa YK:n alueilta.

Tällä hetkellä Etelä-Sudanissa ei ole suomalaisia rauhanturvaajia.

 

In the service of peace