skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Suomalaisia sotilaita saatetaan vastedes lähettää pakolla sotatoimiin ulkomaille, kun tällä hetkellä sotilaallisessa kriisinhallinnassa palvelus perustuu vapaaehtoisuuteen. Tämä yksityiskohta sai eduskunnan varpailleen tiistaina, kun se kävi lähetekeskustelun kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta lakiesityksestä.

Hallituspuolueistakin keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat näkivät asiassa ongelmia.
–  Ehdottoman ensisijaisesti tässä pitäisi olla vapaaehtoisuus kysymyksessä, mielellään ei ollenkaan pakkoa, tai jos on pakko, niin sitten täytyy olla todella harvinainen ja poikkeuksellinen tilanne, sanoi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.).

Myös entinen ammattisotilas Mikko Kärnä (kesk.) piti asiaa vakavana.
–  Näen tämän erittäin ongelmallisena enkä itse koe, että olisin ammattiupseerina koskaan millään valalla, vakuutuksella tai lupauksella sitoutunut lähtemään tällaiseen tehtävään ulkomaille käskettynä, Kärnä sanoi.

Kokoomusedustajista Timo Heinosta arvellutti sotilaille mahdollisesti syntyvä velvoite ja myös Jaana Pelkonen peräänkuulutti vapaaehtoisuutta.
– Pakko ei vaan kerta kaikkiaan luo kestävää pohjaa tälle muuten erittäin tärkeälle uudistukselle, Pelkonen sanoi.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan ei pidä poissulkea mahdollisuutta, että jossain harvinaisessa tilanteessa jouduttaisiin turvautumaan työnjohto-oikeuden käyttöön. Erillisiin sitoumusmenettelyihin tai henkilöstöpooleihin ei hänen mukaansa ole varaa.
–  Jos haluamme apua, täytyy meillä olla valmius myös sitä antaa. Ja meillä täytyy olla uskottava valmius. Ja siksi vastaus on kyllä, viime kädessä pakolla, mutta toivottavasti siihen ei tarvitse mennä, Niinistö sanoi.

Lakia sovellettaisiin EU:n yhteisvastuulausekkeeseen ja keskinäisen avunannon lausekkeeseen perustuviin päätöksiin. Lisäksi lakia sovellettaisiin ylimpien valtioelinten päätöksentekoon, joka koskisi merkittäviä sotilaallisia voimavaroja tai sotilaallisia voimakeinoja sisältävää apua.

Asiasta uutisoi STT. Juttu on julkaistu muun muassa Suomenmaassa.

Uutiseen liittyvää aiempaa uutisointia löytyy tästä linkistä.

In the service of peace