skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Pirkanmaan Sinibaretit järjestivät yhteistyössä Maanpuolustuskoulutus ry:n kanssa Rauhanturvaajan kurssin Satakunnan Lennoston alueella Pirkkalassa 13.-15.9.2002. Ensimmäisen kerran sama kurssi oli järjestetty Pirkanmaalla viime vuoden keväällä Ensimmäisestä kurssista saadun palautteen perusteella käytännön osuutta oli tällä kurssilla lisätty ja luentoja vähennetty.

Tsekkausta tsekkarilla

Kurssi aloitettiin perjantaina kello 17 kurssilaisten varustamisella. Maastopukuiset kurssilaiset siirtyivät tämän jälkeen Satakunnan Lennoston esikuntakomppanian auditorioon, missä pidettiin kaikki kurssin luento-osuudet. Perjantai-illan esitelmät käsittelivät rauhanturvaajaksi hakeutumista ja rauhanturvaamisen historiaa. Telttamajoitusta päästiin pystyttämään kello puoli yhden aikaan yöllä.

Lauantai-aamu aloitettiin Patrian tuoteinsinööri Markus Louhivuoren esitelmällä Sisu XA-sarjan (= "Pasi") -miehistönkuljetusvaunuista ja Raisu-miinanraivausajoneuvosta. Markus oli lainannut työpaikaltaan Pasin, jolla kurssilaiset kyyditettiin Lennoston ampumaradan maastoon lounaalle ja rastikoulutukseen.

Rastikoulutusvaiheen aiheina olivat: aseenkäsittely, viestiliikenneharjoittelu ja henkilötarkastus, joita käsiteltiin rauhanturvatehtävien näkökulmasta. Rynnäkkökivääriammunnan jälkeen siirryttiin kurssin sotilaalliseen eli soveltavaan osuuteen, jossa kurssilaiset toimivat kahtena ryhmänä ja perustivat kaksi vartioasemaa ja check-pointia. Maaliosasto piilotteli autoihinsa erilaisia aseita ja räjähteitä ja yritti kuljettaa niitä check-pointien läpi, usein kuitenkin epäonnistuen.

Check-point-toiminnan ohessa kurssilaiset tekivät yöpartion, jossa oli tehtävänä löytää ja pidättää kaksi aseellista alueella ammuskellutta henkilöä. Kumpikin partioryhmä sekä löysi että onnistui pitkähköjen neuvottelujen jälkeen pidättämään aseelliset ilman käsikähmää ja tilanteen liiallista kärjistymistä.

"Mitäs täältä löytyy?"

Sunnuntai-aamuna kurssilaiset herätettiin lähipuolustushälytyksellä ja aseman vahvennuskäskyllä. Aamupäivällä harjoiteltiin tilapäisen check-pointin perustamista Pasia hyväksikäyttäen. Kumpikin ryhmä sai tsekkarin perustettua kiitettävällä ripeydellä.

Kurssin päätteeksi Ville Mäntysaari luennoi Suomen Sinibarettilitosta ja kertoi mistä lähteistä voi hankkia lisätietoa rauhanturvaamiseen liittyvistä asioista. Lopuksi katsottiin Pauli Aalto-Setälän toimittama rauhanturvaamisaiheinen video: Chance for Peace.

Kurssilaisia oli yhteensä 17, joista kaksi naista. Iältään kurssilaiset olivat paria poikkeusta lukuunottamatta 20-25-vuotiaita. Lähes kaikki kouluttajat olivat Pirkanmaan Sinibarettien jäseniä. Kouluttajilla  oli rauhanturvakokemusta hyvin pitkältä aikajänteeltä. Vanhin kouluttaja oli ollut Kyproksella jo 1960-luvulla ja nuorin kotiutunut Kosovosta viime keväänä.


Autosta löydettiin räjähteitä ja kuski otettiin henkilötarkastukseen.

Kurssilaisten odotukset kurssin suhteen täyttyivät kiitettävästi ainakin päätellen siitä, että kurssin yleisarvosanaksi kurssilaiset antoivat keskimäärin 4,375 (asteikko 1-5), eikä kukaan antanut nelosta huonompaa yleisarvosanaa. Usea kurssilainen olikin jo jättänyt hakemuksen rauhanturvaamispalvelukseen, jolloin palvelukseen mahdollisesti päästessä kurssilaisilla on jo hiukan ennakkokäsitystä ainakin "tavallisen" vartiojääkärin tehtävistä.

Kurssi-ilmapiiri pysyi koko ajan rentona, mutta kuitenkin asiallisena. Huumoria tarjosi varsinkin maaliosaston kekseliäisyys: Aikapommiksi viriteltiin termospulloon kytketty herätyskello, tarkastettavien autojen takaluukkuihin tehtiin mitä erilaisimpia vetopommivirityksiä yms.

Erityinen kiitos vapaaehtoiselle maanpuolustustyölle ja tälle kurssille annetusta tuesta kuuluu tällä kertaa kiireiselle PvKvK:lle, missä oli samaan aikaan Kosovon rotaatiokoulutus ja luutnantti Paul Ramsténille, joka 70-tuntisen työviikkonsa jälkeen piti perjantai-iltana kiinnostavan ja erittäin asiantuntevan esitelmän rauhanturvaajaksi hakeutumisesta ja PvKvK:ssa annettavasta koulutuksesta.

Ensi vuonna tempaistaan taas samoissa merkeissä.

Ilpo Komulainen
kurssin johtaja

In the service of peace