skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Kankaanpään Rauhanturvaajien ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Satakunnan piirin yhteinen taidonnäyte, yhdeksäs rauhanturvaseminaari, järjestettiin YK-päivän yhteydessä suomalaisen rauhanturvaamisen juurilla. Niinisaloon oli kerääntynyt 35-päinen kiinnostunut joukko ympäri Suomea; kaukaisin osallistuja oli Sodankylästä.
 
Hannele Toivosen luotsaaman seminaarin uuttera henkilökunta oli jälleen saanut aikaan upean ja viihdyttävän viikonlopun. Luennot olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Kun tauotuskin pelasi, niin paikatkaan eivät päässeet jäykistymään. Jumppaa tarjottiin aivojen lisäksi raajoille.
Aiheiksi oli pohdintojen jälkeen valikoitunut esimerkiksi Ulkoasianministeriön valmiussuunnittelu ja matkustusturvallisuus, jonka saloihin meidät perehdytti UM:n valmiuspäällikkö Pasi Tuominen. Esitelmä sisälsi mm. sivistävää tietoa UM:n toimenpiteistä esimerkiksi suuronnettomuustapauksen sattuessa suomalaisille ulkomailla.
 
Evl Hans EhrnrootEvl Hans Ehrnrooth puolestaan paljasti huumorilla höystetysti mitä kaikkea liittyikään suomalaisten osallistuessa EUFOR:in operaatioon Tshadissa matkalla MINURCAT YK-operaatioksi.

Mielenkiintoisinta kuultavaa taisi olla kapteeniluutnantti Heikki Vierelän viihdyttävä alustus EU:n NAVFOR Atalanta-operaatiosta. Hän palveli operaatiossa kesään asti. Esitys sisälsi todella monipuolista informaatiota operaation tehtävistä, toiminnasta ja haasteista. Vierelän ja muidenkin operaatioon osallistuvien tahojen mielestä merirosvousta ei suinkaan lopeteta tai ratkaista mereltä käsin. Sen juuriin pitää paneutua ja ne sijaitsevat maan kamaralla. Vierelä listasi myös lukuisia tekijöitä ja teesejä, mitä tulee ottaa huomioon, mikäli Suomi lähettää alueelle ihan oman paatin.

Seminaarien vakionaama Pekka Visuri keskittyi osiossaan kriisien kohtalonkolmioksi nimeämään Gaza-Afganistan-Pakistan –dilemmaan ja ajankohtaisiin tapahtumiin alueilla. Lisäksi seminaarissa kuulimme asiantuntijoiden kertomuksia ja kokemuksia niin Unkarissa toimivasta SAC/Heavy Airlift Wing –lentokuljetusyhteistyöstä sekä ajankohtaiskatsauksen tämän päivän kriisinhallintakoulutuksesta ja osallistumisesta operaatioihin.
 
KahvikattausLauantai-iltaa juhlimme YK-päivän läyhyissä Kerholla. Järjestävä yhdistys palkitsi muutamia jäseniään ja lisäksi tilaisuudessa jaettiin Rauhanturvaaja-lehden upeat standaarit KanSRT:lle ja Pekka Visurille. Palkitsemisien lisäksi listalla oli possurullia ja kermaperunoita sekä yllätysvetona Satakunnan sotilassoittokunnan vetämä encore Jääkärin marssi.
Monta asiaa viisaampana on nyt hienompaa elää ja hienouttansa voi ylläpitää brassailemalla tutuille ja tuntemattomille monilla asiapitoisilla tiedoilla, joita viikonloppuna opimme. Ensi vuonna järjestetään kymmenennen kerran juhlava ja isompi seminaari. Paikka ja aika ovat samat, mutta ensi vuonna kellon viisareita käännetään taaksepäin tunnin sijasta kaksi. Näin saadaan tarpeellista lisäaikaa keskustelujen hedelmöittämiseksi kriittisimpään aikaan. 

In the service of peace