skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Rauhanturvaajien kokemusten jälkipuinti puutteellista

Itsekin Kosovossa sosiaalikuraattorina palvellut espoolainen reservin ylikersantti Tuuli Jouko toivoo, että Suomessa saataisiin käyntiin rauhanturvatehtävissä palvelleille jonkinlaiset palautetilaisuudet kotiutumisen yhteyteen.
- Suomella on pitkä historia rauhanturvaajina, mutta kotiinpaluuta ei ole vieläkään järjestetty asianmukaisesti. Portilla sanotaan hei heit, Jouko kärjistää.
- Sopeutuminen arkeen, parisuhteeseen ja perhe-elämään ei välttämättä ole yksinkertaista pitkän poissaolon jälkeen. Palaaminen tuttuihin rutiineihin vie aikaa, kun on tottunut viemään pyykit pestäviksi ja "perheenä" on ollut satoja sotilaita.
Moni on kokenut rauhanturvatehtävissä myös vaarallisia läheltä piti -tilanteita.
- Niitä voi miettiä pitkäänkin. Mielestäni asiaan on syytä tarttua muiden Pohjoismaiden malliin, joissa kannetaan vastuuta ihmisistä palveluajan jälkeenkin.

Mallia muualta

Vuosi sitten järjestettiin pilottikokeiluna ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa jälkipuintitilaisuus puolustusvoimien ja Suomen Sinibarettiliiton toimesta. Kokemukset olivat hyviä. Jouko toimi hankkeen projektisihteerinä.
- Otimme mallia muiden maiden vastaavista palautetilaisuuksista, joissa annetaan juuri kotiutuneille mahdollisuus tavata muita rauhanturvaajina palvelleita ja debriefing-tyyppiseen ajatusten läpikäymiseen.
- Olin palannut kuukautta aiemmin Kosovosta, jossa toimin sosiaalikuraattorina neljätoista kuukautta. Itselläkin kesti aikansa sopeutua, vaikka omaan palvelukseeni ei sisältynytkään mitään rankkaa.
Helsingin Sinibaretti-yhdistyksessä toimivan Joukon mukaan järjestöpuolelta löytyisi innokasta ja koulutettua väkeä vertaistukityyppiseen toimintaan.
- Mutta toistaiseksi puolustusvoimilta ei ole järjestynyt jatkuvaa rahoitusta kotiutuvien "briiffaukseen". Toki sekin auttaa, että pui kokemuksia palveluskavereiden kanssa.
- Lisäksi Suomen Sinibarettiliitto järjestää Kotona ja Kaukana -toiminnan puitteissa vertaistukea paikallisissa yhdistyksissä, Jouko muistuttaa.

Kokemukset kannattivat

Tuuli Jouko pääsi ensimmäisten naisten joukossa suorittamaan varusmiespalvelusta vuonna 1996 Sodankylään jääkäriprikaatiin.
- Sotilasperheen lapsena ja varuskunnissa kasvaneena olin haaveillut niin kauan kuin muistin pääsemisestä armeijaan.
- Sotilasura aikanaan kuitenkin jäi, koska päätin palata sosionomiopiskelujeni pariin. Kokemuksena sekä armeija että Kosovon palvelukseni reilu vuosi sitten olivat hienoja ja ehdottomasti kannatti. Suosittelen muillekin, jos on sellainen elämäntilanne, että voi lähteä.

Kosovossa eniten suomalaisia rauhanturvaajia

REILU tuhat suomalaista rauhanturvaajaa toimii tällä hetkellä yhdeksässä eri operaatiossa maailmalla. Kosovossa heitä on eniten, noin seitsemän sataa. Lisäksi suomalaisia työskentelee muun muassa Afganistanissa, Makedoniassa, Etiopiassa, Eritreassa ja Intiassa. Naisia rauhanturvatehtävissä oli joulukuun lopussa yhteensä 35.

ANNE LAHNAJÄRVI

(Artikkeli on julkaistu alun perin Kaupunkilehti Alueuutissa)

In the service of peace