Pristinan lentokentän kupeessa haudanhiljaa lepäävät luolastot ovat täynnä mystiikkaa. Titon aikana rakennetut Jugoslavian armeijan lentokonesuojat aiheuttivat kesällä 1999 kansainvälisen selkkauksen, jonka aikana ehkä ainoan kerran 1990-luvulla mainittiin ääneen Kolmas maailmansota. Pristinan kenttä ja luolat olivat tuolloin maailman ykkösuutinen.

Tilanne luolastoilla ja kentällä kärjistyi äärimmilleen, kun Bosniasta siirtyneet Venäjän joukot asettuivat 12. kesäkuuta alueelle ”sopivasti” ennen Nato-joukkoja. Naton johdossa käytiin kiivasta sanasotaa, mitä asialle pitäisi tehdä? Lääkkeeksi ehdotettiin jopa Venäjän joukkojen karkottamista sotilaallisin toimin, mutta tähän alueelle saapuneita KFOR-joukkoja komentanut kenraali Sir Mike Jackson ei suostunut. Välikohtauksen vaiheista on hyvä kuvaus mm. Pekka Visurin ”Kosovon sota” -kirjassa, mikäli asia kiinnostaa laajemmin.

Venäläiset poistuivat Balkanilta viime kesänä ja luolastot siirtyivät unkarilaisten rauhanturvaajien valvontaan. Samalla luolat avautuivat myös ulkopuolisille tarkkailijoille. Suomalaisten tiloihin suorittama suojelutarkastus tarjosi mahdollisuuden todeta omin silmin, ettei luolastoissa ole enää merkkiäkään aseista, salaisuuksista tai mistään muustakaan arvokkaasta. On tietysti eri asia mitä materiaalia luolastoissa oli vuonna 1999.  Julkisten lähteiden arvioiden mukaan luolat olivat pullollaan entisen VJ:n aseistusta tai VJ.lle tarkoitettua aseistusta. Asiaan ei kuitenkaan koskaan saatu virallista vahvistusta.
 
 


Luolaston toinen sisäänkäynti on vaikuttavan näköinen. Katossa ammottaa 
valtava reikä, mutta itse luolaston suuaukko on koskematon.

 
Yllättävän ahdasta

Itse luolastot ovat sisältä oikeastaan pettymys. Tila on huomattavasti pienempi, mitä ulkopuolelta voisi olettaa. Tosin luolastot ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Päähalli on noin 400 metriä pitkä ja
25 metriä leveä eli riittävän kokoinen esimerkiksi MiG 21 – hävittäjille sekä uudemmille taittuvasiipisille MiG 23 ja 27 – malleille. Mitään merkittävästi suurempaa ei suuaukoista mahdu ulos eikä sisään.
Luolastot ovat arvion mukaan tarkoitettu lähinnä koneiden hätäsuojaksi sekä aseistamis ja korjaustilaksi. Varsinaisia koneiden seisontapaikkoja ei luolan sisällä ole. Tosin internet-lähteiden mukaan
luolissa on menneinä vuosikymmeninä säilytetty jopa kahden laivueen kalustoa.

Heti nykyisen sotilasterminaalin puoleisen suuaukon jälkeen luolassa sijaitsee korjaamotila. Sisemmällä on mm. polttoainevarasto, johon karkean arvion mukaan on saatu aikanaan varastoitua noin 200 tonnia
menovettä. Vertailukohdaksi mainittakoon, että MiG 21:n sisäisiin tankkeihin mahtuu noin 2300 kiloa kerosiinia.
Asevarasto on keskellä luolastoa, mutta aseiden olemassaolosta muistuttavat vain seinään kiinnitetyt venäjänkieliset varastokuvaukset.
Luolan perällä silmään ottavat kymmenet lattialla lojuvat suojapuvut ja vanhat kaasunaamarit, joista useat ovat täysin käyttämättömiä.

Johtokeskusosasta löytyy suuri tekninen tila, mutta lukuisat laitteistokiskot ammottavat tyhjyyttään.

Lentokentältä katsottuna oikeapuoleinen suuaukko on suljettu. Itse suuaukko on ulkopuolelta katsottuna vaikuttavan näköinen. T-kirjaimen muotoisen ”eteisen” katossa on valtava reikä. Joku on läpäissyt
erittäin vahvasti raudoitetun betoni ja kivikaton, mutta varsinaisiin luoliin osumalla ei ole ollut mitään vaikutusta. Toisella suuaukolla on merkkejä mm. rypälepommituksista, mutta varsinainen oviaukko on täysin koskematon. Pommituksistakin löytyy mainioita ilmakuvia ja videoita mm. Naton nettisivuilta.
 
 


Ainoa MiG:eistä muistuttava jäänne on raunioista löytynyt heittoistuin.

Ei merkkejä tuhotusta kalustosta

Koko Camp Vrelon maanpäällinen alue on huonossa kunnossa. Vanha lennonjohtotorni tai luultavimmin varalennonjohtorakennus on saanut täysosuman, samoin kuin muutamat muuntajarakennukset ja parakit. Kentälle johtavalle tiellekin näkyvä entisen lentokoneakatemian päärakennus on täysin ehjä.

Etsinnöistä huolimatta alueelta ei löytynyt juuri mitään merkkejä lentotoiminnasta tai tuhotusta kalustosta. Lennonjohtorakennuksen raunioista sentään paljastui MiG – hävittäjän heittoistuin ja laskuteline, mutta rungon kappaleista tai pelleistä ei näkynyt jälkeäkään.

Alue on siivottu erittäin perusteellisesti kaikesta tärkeästä, eikä luolastoissa ole tällä hetkellä mitään merkittävää. Kuten mainittua tilat ovat hyvässä kunnossa ja kelpaisivat varmasti jonkunlaiseen hyötykäyttöön myös jatkossa.

HOW


In the service of peace