Puolustusvoimien osallistuminen Euroopan unionin Malissa toimineeseen EU Training Mission in Mali (EUTM-M) -koulutusoperaatioon on päättynyt 18.5. EU:n päätöksellä. Suomalaiset rauhanturvaajat palasivat kotimaahan sunnuntaina 19.5.2024.

Operaation vahvuus oli sen päättyessä noin 150 sotilasta, joista suomalaisia oli neljä. Kaikki suomalaiset palvelivat esikuntatehtävissä Malin pääkaupunki Bamakossa. Malista Suomeen palanneen joukon sekä operaation käytössä olleen kielekkeisen valtiolipun vastaanotti Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa. Lippu luovutetaan myöhemmin Sotamuseoon.

EUTM Malin tavoitteena oli vahvistaa Malin asevoimien suorituskykyjä koulutuksella, niin että asevoimat kykenisivät huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin kokonaisuudessaan paremmin hallituksen hallintaan. Peruskoulutuksen lisäksi operaatio on antanut ohjausta ja koulutusta esikuntatasolla johtamisesta, logistiikasta, henkilöstöhallinnosta sekä ihmisoikeuksista ja kansainvälisestä lainsäädännöstä. Yhteensä EUTM Malissa koulutettiin noin 20 000 Malin sotilasta.

Yhteensä EUTM Mali -koulutusoperaatiossa palveli yli 130 suomalaista vuodesta 2013 lähtien. Suomalaiset toimivat operaatiossa koulutustehtävissä, joiden osaamisalueita olivat osallistumisen aikana erityisesti jalkaväki-, pioneeri- ja lääkintäkoulutus. Kouluttajien lisäksi Suomella oli operaatiossa esikuntahenkilöstöä sekä kansallinen tukielementti.

Asiasta uutisoi Puolustusvoimat verkkosivuillaan. 

In the service of peace