skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Koko kesän ajan Etyjin tarkkailijat Itä-Ukrainassa ovat raportoineet yhä enemmän tulitaukorikkomuksia. Heinäkuussa tulitaukorikkomusten määrä sota-alueella nousi lähes päivittäin.

Etyjin paikanpäällä olevin tarkkailijoiden raporttien mukaan myös muu häirintä on lisääntynyt etenkin Venäjän tukemien separatistien alueella. Myös Ukrainan hallitsemalla alueella tarkkailijoita on uhkailtu.

Viimeisin tapaus sattui tiistaiaamuna, kun sotilastyyppiseen, tunnuksettomaan univormuun pukeutunut mies uhkaili tarkkailijoita Ukrainan hallitsemalla alueella lähellä Luhanskia. Yksi Etyjin tarkkailijoista nousi autosta keskustellakseen auton pysäyttäneen henkilön kanssa, kun sotilasasuinen mies latasi konepistoolinsa, poisti aseen varmistuksen ja osoitti sillä tarkkailijaa sormi aseen liipaisimella. Venäjää puhuva mies ei halunnut, että tarkkailijat jatkavat matkaansa.

Tarkkailijat pyysivät aseella osoittavaa miestä pyytämään komentajan paikalle, ja mies tämän tekikin. Mies osoitti tarkkailijaa kahden metrin etäisyydeltä ja puhui samalla radiopuhelimeen. Muutaman minuutin kulutta paikalle saapui toinen, rynnäkkökiväärillä varustautunut mies. Mukana oli kolme muuta aseistettua miestä, jotka tarkkailijoiden mukaan olivat päihtyneitä. Venäjää puhuvat, aggressiivisesti käyttäytyvät miehet sanoivat kuuluvansa Ukrainan armeijaan. Tähtäimessä oleva tarkkailija pyysi ryhmän johtajalta vaikuttavalta mieheltä, että aseella osoitteleva mies laskisi aseensa. Näin hän tekikin, mutta jätti aseen varmistamatta. Tarkkailijat pääsivät lopulta jatkamaan matkaansa.

Vastaavanlaisia tilanteita on sattunut pääasiassa separatistien hallitsemalla alueella, jossa tarkkailijoita kohti on myös ammuttu.

Etyjin mukaan tilanne Itä-Ukrainassa on synkkä. Etyjin tarkkailijat ovat esimerkiksi heinäkuussa raportoineet lähes joka päivä lisääntyvän määrän tulitaukorikkomuksia. Myös raskaat aseet ovat yhä useammin käytössä molemmin puolin niin sanottua tulitaukolinjaa.

Etyj kehottaakin kaikkia osapuolia pidättäytymään laajasta sotilasoperaatiosta sekä kunnioittamaan Minskin rauhansopimusta. Etyjin mukaan etenkin Minskin sopimuksen toteutumisen kannalta tilanne on synkkä.

Etyjin mission päällikkö Ertugrul Apakan varoittaa, että etenkin konfliktialueen siviilit maksavat kalliin hinnan, jos tulitaukosopimuksia ei noudateta. Apakan myös sanoi, ettei Etyj pysty täyttämään velvoitteitaan, koska sen tarkkailijoiden liikkumista rajoitetaan ja toimia häiritään. Aseella uhkailujen lisäksi tarkkailijoita ei päästetä kaikille alueille erityisesti separatistialueella. Lisäksi Etyjin miehittämättömiä lennokkeja on ammuttu.

Tällä hetkellä Etyjillä on 580 siviilitarkkailijaa konfliktialueella, ja sen nykyinen mandaatti kestää maaliskuun loppuun 2017. Etyjin SMM-operaatio on tällä hetkellä Suomen suurin siviilikriisinhallintaoperaatio. Operaatioon osallistuu vuonna 2016 yhteensä 26 suomalaista tarkkailijaa.

Yli kaksi vuotta kestäneen Ukrainan sodan aikana noin 10 000 ihmistä on kuollut ja noin kaksi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Asiasta uutisoi Iltalehti verkkosivuillaan.

Kuso Kulkee

In the service of peace