skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Lähi-Idässä kytee ja kipinöi taas. Alkuvuodesta olemme saaneet seurata Yhdysvaltojen ja Iranin välien selvittelyä, minkä seurauksena on tehty useita raketti-iskuja ja konfliktin sivullisena uhrina on ammuttu alas myös yksi matkustajakone.

Suomalaiset sotilaat ovat saaneet oman osansa tästä kahinasta, kun yksi raketti-iskuista tehtiin Irakin Erbilissä sijaitsevaan sotilastukikohtaan. Samaisessa tukikohdassa palvelee myös noin 80 suomalaista sotilasta. Iskun aikana suomalaiset olivat turvallisesti pommisuojassa. Vaikka uhreilta vältyttiin, Suomessa aihe nousi aivan uuteen mielenkiintoon. Heittipä puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ilmoille kommentin, minkä mukaan käsillä oleva tilanne on suomalaisen rauhanturvaamisen historian vaarallisin. Kommentti aiheutti rauhanturvaajapiireissä välittömästi keskustelua, sillä suomalaiset ovat olleet pahoissa paikoissa ennenkin. Eikä kuolonuhreilta olla vältytty.

Lähi-Idän tilanteen kiristyminen, raketti-isku Erbiliin ja Kanervan kommentit saivat aikaan kuitenkin jotain positiivistakin. Nimittäin rauhanturvaaminen nousi pitkästä aikaa isosti otsikoihin. Ja tällä kertaa kukaan ei ollut loukkaantunut tai kuollut. Kävipä Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskelakin kommentoimassa lehdistölle, että operaatioissa tapahtuneita vaaranpaikkoja on mahdotonta vertailla. Ja että tosiasiassa liikenne ja taudit ovat toimialueilla aseita vaarallisempia.

Koskelan haastattelu levisi jokaiseen Lännen Median lehteen, joten aihe oli varmasti monen aamukahvipöydän puheenaiheena. Ja totta Koskela puhui. 64 vuoden aikana operatiivisissa tehtävissä on kaatunut alle 20 suomalaista rauhanturvaajaa. Täsmällinen luku on 17. Muista syistä, esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa tai sairauskohtauksissa on kuollut 32 suomalaista rauhanturvaajaa. Kuolonuhrien määrää voidaan pitää vähäisenä, sillä vuosikymmenien aikana rauhanturvaajana on palvellut 45 000-50 000 suomalaista sotilasta. Viimeisin rauhanturvatehtävissä menehtynyt suomalainen on yliluutnantti Jukka Kansonen, joka menehtyi räjähdeiskussa Afganistanissa helmikuussa 2011.

Eri medioissa levinnyt iso artikkeli nosti esille sen, että suomalaiset ovat arvostettuja, luotettavia ja ammattitaitoisia rauhanturvaajia. Ja keikoilla voi sattua mitä vain. Vaara on aina läsnä.

Lista kaatuneista suomalaisista rauhanturvaajista.

 

 

 

 

In the service of peace