Venäjän puolustusbudjetti kasvaa 2007 lähes kolmanneksen, 22 mrd euroon. Öljyn korkean maailmanmarkkinahinnan vuoksi on nyt varaa ns. kolmannen sukupolven aseisiin. Hankintoihin, tutkimukseen ja kehitystyöhön käytetään 9 mrd euroa. Kasvu on lähes kaksinkertainen, kun eri ministeriöiden (ja niitähän Venäjällä riittää) sotilasmenot lasketaan yhteen. Venäjällä on huippukoulutettu miljoonan miehen ammattiarmeija 2010-luvun lopulla. Vaikka väestönkasvu on notkahtanut, kiitos viinaan ja huumeiden, Äiti-Venäjän 147 miljoonasta riittää A1-miehiä riviin, kun kutsu käy. Torakkakommunismin aika on ohi. 

Venäjällä on eniten maata, luonnonvaroja ja edelleen ykkösluokan ydinaseet. Se pääsee avaruuteen aina kun haluaa. Kuukisassa tuli hopeaa, mutta nyt se ei katsele USA:n perävaloja. Venäjä kykenee kurittamaan Eurooppaa ja muita naapureitaan energia-aseellaan. Länteen johtavista uusista öljyputkista voi tankata suoraan myös sotatoimiyhtymiä, tst-psv:t kärjessä. Teboil-korttia ei tarvita! Suomenlahden ja Itämeren pohjaa etenevissä kaasuputkissa on pian tunnistuslaitteet, joilla tarkkaillaan vesiliikennettä veden päällä ja alla. Presidentti Vladimir Putinin ilmoituksen mukaan Pietarissa valmistetaan uutta sukellusvenelaivastoa, joka soveltuu etenkin mataliin vesiin kuten Itämerelle ja sen lahtiin. Venäjä on suurvalta ja toimii sen mukaan omaksi edukseen; naapureitaan hajoittaen ja halliten, kaikin voimapolitiikan ja talouden keinoin.

Suomella on turvallisuusvaje. Meillä on EU:n pisin maaraja Venäjän kanssa. Suomenlahti on Itä-Uusimaan etelärajalla. Naapurimaan sotilaallinen nousu on rannikolla myös aluepoliittinen kysymys. Kuten eri rautalangoista on väännetty, uskottava puolustus maksaa aina. NATO-option käyttö ei merkitse sitä, että maanpuolustus ulkoistetaan. Jäsenmaiden joukot eivät kaivaudu itärajalle puolustusasemiin. FI-väki ei voi vetäytyä mökeilleen, lomakeskuksiin tai sivariin. NATO-jäsenyys on elämän ja kuoleman kysymys siksi, että puolustusmateriaalin hinta on halvempi ja toimitusvarmuus parempi jäsenelle kuin ulkopuolisille!.NATO-jäsenyys nostaa puolustuksemme kynnyksen korkeammalle. Baltit muistavat vielä antautumisen tuskan; hajonneet perheet, suvut ja taivaan tuuliin heitetyt kansat. Kun Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush Jr. saapui Suomesta vain 80 km päähän, se oli Virolle myös puolustuksellinen voimannäyttö.

Suomen yläpäätä vaivaa paha NATO-kramppi ja rahvas kärsii perässä. Tarvittaisiin rohkeutta ja näkökulmaa. Kylmän sodan yya-myssyilyaika päättyi jo 15 vuotta sitten ja meillä vain taivastellaan muutamia talvi- ja jatkosodan kuvia! Jäsenyyden umpisolmu on kohtalonkysymyksemme tänään, tässä ja nyt. Nykytasavaltaamme johdetaan ryhmänjohtaja-perspektiivistä (pää-, ulko-, sisä-, opetus- ja valtiovarainministerit) ja määräillään naisnäkökulmasta. Se kertoo jostakin. Rohkeasti esiintynyt Puolustusministeri Seppo Kääriäinen ja ympärinstöminiseri  J.-E. Enestam ovat sentään upseereita. Kun Hornetit hankittiin, hallituksen kärki oli RUK-tasoa (Aho, Väyrynen, Viinanen). Res.ups.-presidentti (Ahtisaari) johdatti meidät EU:n jäsenyyteen. 

Venäjä kunnioittaa puolustuskynnystämme sen korkeuden mukaan. Armeijankenraali Juri Balujevski ja suurlähettiläs Alexander Rumantsjev vakuuttivat juuri, että ”NATO-jäsenyys on Suomen asia, mutta teidän pitää kuitenkin huomioida seuraukset”. Niinpä. NATO-päätös on tehtävä todellisen turvallisuustilanteen, ei komitea-aikataulujen mukaan, pää pensaassa.

Onneksi nuori polvi uskaltaa. Varusmiesliitto ry kannattaa Suomen NATO-jäsenyttä. Liiton ex-punamulta-tst pari Eero ja Matti, katse eteen – päin!.

In the service of peace