Rakentajapataljoonan Balkanille lähdöstä on vierähtänyt melko tarkalleen 30 vuotta. Pyöreitä tasavuosia tai ei, sattuman kautta rakentajia tarvitaan taas. Tällä kertaa suuntana on Ukraina. Lähtö Ukrainaan on edessä jo perjantaina 1. huhtikuuta hieman ennen puoltayötä.

Hölkkärin saamien tietojen mukaan pataljoonan lähdön taustalla olisi Varsovan liiton rauhanturvaoperaatio itäisessä Ukrainassa, missä Varsovan liiton joukot vapauttavat vuosien ajan natsien sorron alla eläneitä ukrainalaisia.

Pääesikunnan propaganda- ja pioneeriosaston antamien tietojen mukaan operaation nopea aikataulu on hankala.

-Onneksi meillä on reservissä jo olemassa oleva rakentajapataljoona, joka jo vuosikymmeniä sitten niitti mainetta Balkanilla. Tavoitimme lähes jokaisen Balkanin käivärän, mutta vastaanotto oli varsin tympeä, ellei jopa tyly, toteaa nimettömänä pysyttelevä pääesikunnan sulkahattu.

Sulkahattu epäili, että lattialämmitetty kylpyhuone näyttelee tätänykyä liian suurta osaa entisten treenattujen kireävartaloisten rauhanturvaajaveteraanien elämässä. Sulkahatun mukaan muutama vanhemman polven käivärä alkoi jo pakata iipposäkkiään, mutta lopetti touhunsa kuultuaan että palkka maksetaan hryvnioina ja saippua ja päivärahat ruplina.

Vanhat Leningradinkävijät tiesivät kertoa, että sukkahousuilla ja Tarjoustalon farkuilla saa kummasti muonanparannusrahaa.

-On se kumma kun ei riihikuiva seteliraha kelpaa. Balkanilla kyllä elvisteltiin läyhyillä ja kultakoruilla, toteaa henkilöstöosaston everstimajuri Stattelson.

Pääesikunta hakee nyt kiivaasti rakennusmiehiä, sillä lähtö operaatioalueelle on jo perjantaina.

-Riittää kun halukkaalla pysyy vasara kädessä. Ilmoittautuminen on Porin prikaatin pioneerivaraston sivuovella viimeistään kello 18. Kun lähtijät on varustettu tarvittavin käsityökaluin ja hölskyvin vatupassein niin Molokuljetus kohti Pirkkalan lentokenttää tapahtuu tuotapikaa.

In the service of peace