skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Suomalaisten rauhanturvaajien lähettäminen Itä-Ukrainaan nousi esiin helmikuun puolivälissä, jolloin Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen esitti visionsa Itä-Ukrainan tilanteesta Münchenin turvallisuuskokouksessa. Rasmussen totesi, että kriisin hoitamiseen tarvittaisiin 20 000 rauhanturvaajaa, joiden pitää tulla Nato-maiden ulkopuolelta. Rasmussen nimesi potentiaalisiksi maiksi Suomen, Ruotsin ja Itävallan.

Ylen aamu-TV:ssä vieraillut Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen jäsen, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) tyrmää kuitenkin ehdotetun operaation resursseiltaan mahdottomaksi.

– Tavoite 20 000 rauhanturvaajasta on niin raju, ettei se Suomen, Ruotsin ja Itävallan voimavaroilla ole täytettävissä. Se on päivänselvä asia. Siinä on pakko olla mukana merkittäviä Euroopan unionin jäsenmaita hoitamassa tällaista rauhanturvaoperaatiota – olivat ne sitten Naton jäseniä tai eivät, toteaa Kanerva Ylen haastattelussa.

Kanerva totesi, ettei lähtisi vielä tarkkoja suunnitelmia. Hänen mielestään uskottava rauhanturvaoperaatio vaatisi esimerkiksi koko Donbassin alueen rauhoittamista.

– En usko, että länsi tulee koskaan hyväksymään mallia, jossa rauhanturvaoperaatio tulisi toteutettavaksi Ukrainan ja Itä-Ukrainan väliin. Se on lapsellinen ajatus.

Kanervan kanssa samoilla linjoilla on jo aiemmin ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on todennut kuinka Suomen pitää olla mukana, jos Itä-Ukrainaan saadaan sovittua rauhanturvaoperaatio laajalla YK:n mandaatilla. Presidentti Niinistö totesi kylläkin tuolloin myös, että ehdotettua 20 000:ta rauhanturvaajaa on vaikea kerätä pienestä määrästä maita.

Lue koko juttu Ylen verkkosivuilta.