skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

New Yorkissa valitaan tiistaina viisi jäsentä YK:n turvallisuusneuvoston vaihtovuorossa olevien viiden jäsenen tilalle. Yhdysvalloilla, Venäjällä, Kiinalla, Ranskalla ja Britannialla on neuvostossa pysyvä paikka, mutta kymmenen muuta jäsentä valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Euroopan maista neuvostoon pyrkivät Italia, Hollanti ja Ruotsi. Vain kaksi pääsee tavoitteeseensa YK:n yleiskokouksessa 193 valtion salaisessa äänestyksessä.

Ruotsi ollut jäsen jo kolmesti aiemmin, viimeksi vuosina 1997–1998, ja Suomikin kahdesti, vaikka vuoden 2012 yritys ei onnistunutkaan. Italia on ollut jäsen seitsemän kertaa ja Hollanti viidesti. Yli 60 YK-maata ei ole koskaan ollut edustettuna turvallisuusneuvostossa.

 

Mitä turvallisuusneuvosto tekee?

YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto johtaa YK:n reagointia rauhaa uhkaaviin tilanteisiin ja päättää, miten niitä yritetään ratkaista. YK:n peruskirjan mukaan turvallisuusneuvosto on ensisijaisessa vastuussa maailman rauhan ja turvallisuuden suojelemisesta.

Turvallisuusneuvosto on ainoa YK-elin, jonka päätökset sitovat jäsenmaita. Ensi sijassa pyritään ei-sotilaallisiin päätöksiin, kuten pakotteisiin, mutta neuvosto voi myös valtuuttaa voimankäyttöön.

Neuvosto päättää myös rauhanturvaoperaatioiden käynnistämisestä ja osallistuu YK:n pääsihteerin ja uusien jäsenmaiden valintaan.

Päätöslauselmat vaativat vähintään yhdeksän jäsenen tuen. Puolesta äänestävien joukossa on oltava kaikkien pysyvien jäsenten. Ne ovat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Ranska ja Britannia. Kymmenen muuta maata vaihtuu kahden vuoden välein, viisi kerrallaan.

Nyt erovuorossa ovat Angola, Malesia, Uusi-Seelanti, Espanja ja Venezuela. Vielä vuoden jatkavat Egypti, Japani, Senegal, Ukraina ja Uruguay.

Asiasta uutisoi YLE verkkosivuillaan.

In the service of peace