skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

"Rauhanturvaajan kokemus on todella erityinen asia, ja sitä ei voi saada kuin kokemalla."

Sanna KaisaJokainen rauhanturvaajana toiminut tietää tämän lauseen ja nyökkäilee hymyillen. Jos lause ei hymyilytä, niin oletan, ettei kaikki olekaan mennyt hyvin joko operaatiossa, kotiutumisessa tai vuosia rt-tehtävän päättymisen jälkeen.

Puolustusvoimat ja Suomen rauhanturvaajaliitto aloitti 2000-luvun alussa kokeilumielessä Suomeen palaavien rauhanturvaajien kotiuttamiskoulutukset. Järjestelmä jäi "kehitteille", kunnes syyskuussa 2009 Porin prikaati järjesti ensimmäisen tilaisuuden. Tilaisuudet olivat aluksi nimeltään debriefing- tai palautetilaisuus, ja niissä oli aina mukana Suomen rauhanturvaajaliiton väkeä tukemassa tilaisuuden onnistumista. Loppu vuonna 2009 Paula Hurttia aloitti Suomen ensimmäisenä täysipäiväisenä kv-sosiaalikuraattorina toimiva henkilö tukemaan tulevia, olevia ja olleita rauhanturvaajia. Tukea tarjottiin alusta asti kaikille rauhanturvaajille ja heidän läheisilleen. Toiminnalle löydettiin tapa, muoto ja tarve. Tarve on aina selkeästi ollut olemassa ja siksi määräaikaiselle tehtävälle on yritetty saada vakituista virkaa, mutta tällä hetkellä tehtävä on luvattu allekirjoittaneen haltuun vuoden 2014 loppuun asti.

Minä, Valtiotieteiden maisteri (pääaineena sosiaalipolitiikka) pääsin aloittamaan tässä ainutlaatuisessa työtehtävässä heinäkuussa 2011. Lähes saman tien ryhdyin työstämään tehtävästä minun näköistä: palautetilaisuuden nimi muutettiin Kotiuttamiskoulutukseksi, yhteistyötahojen kanssa työskentely täsmentyi, tehtävä tuli näkyväksi kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja kv-tapaturma-asiamiehen työ "laajeni" ihmisläheisemmäksi. Toisaalta samalla kv-tapaturma-asiamiehen ja kv-sosiaalikuraattorin tehtävästä tuli yhtä kuin Lehto-Mäkelä eli Puolustusvoimien työntekijä, joka järjestää mm. Loukkaantuneiden vertaisryhmän vuosittain.

Varmasti löytyy henkilöitä, jotka ovat tyytyväisiä Puolustusvoimien tarjoamaan kv-sosiaalikuraattorin palveluun, mutta käänteisenä puolena varmaan löytyy myös henkilöitä, jotka eivät ole saaneet riittävää palvelua. Jos palvelu ei ole ollut riittävää, niin syynä voi olla pelkästään se, että palvelua yrittää tarjota yksi henkilö. Kv-sosiaalikuraattorin tehtävänä on koko psykososiaalinen tukijärjestelmä: kotiuttamiskoulutusten käskyn valmistelusta toteutukseen, rauhanturvaajien "koulutusta" (2 oppituntia ennen lähtöä ja mahdollinen tapaaminen kotiutuessa), Läheisten tilaisuuksien järjestely + toteutus, yhteistyö Valtiokonttoriin (kv-tapaturma-asiamiehenä) ja muihin yhteistyötahoihin sekä "asiakaspalvelu".

Kv-sosiaalikuraattori ei ole "kallonkutistaja", joten otsikon mukaan yritän tarjota vain järjellistä jälkihoitoa, jolla pystytään pitämään järki koossa. (Menikö jo ihan järjettömäksi? Toivottavasti ei!)

Mikäli haluat keskustella rauhanturvaamiseen tai siihen liittyvistä asioista, niin minuun saa olla yhteydessä.

"Rauhanturvapalvelus on kokemus, jota ei rahalla saa."

Sanna-Kaisa Lehto-Mäkelä

0299 441154

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuso Kulkee

In the service of peace