skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Vaikka Puolustusvoimien Kansainvälinen Keskus muutti Tuusulaan pari vuotta sitten, jatkuu kansainvälinen toiminta Niinisalossa edelleenkin. Elokuun loppupuolella järjestyksessään 96 sotilastarkkailijakurssi osallistui Niinisalon varuskunnan harjoitusalueilla, Hämeenkankaalla ja Pohjankankaalla, Unmoc-harjoitukseen (United Nations Military Observation Course).  Kyseessä oli kolmiviikkoisen sotilastarkkailijakurssin viimeinen vaihe, jossa tarkkailijakokelaat kiersivät partioina ympäri Niinisalon maastoja tehden havaintoja partioalueensa tapahtumista.

– Kurssin ensimmäinen viikko oli teoriaa ja perusteita, se suoritettiin Tuusulassa. Toisella viikolla tarkkailijat tulivat Niinisaloon Camp Presidenttiin ja OP-92:lle, jossa alkoi käytännönläheinen koulutus. Viimeisellä viikolla on sitten tämä harjoitus, jossa tarkkailijat saavat soveltaa kurssilla oppimiaan asioita käytännössä, kertoi tarkkailijakurssin johtaja kapteeni Janne Lehtonen.

Viimeisen viikon harjoitus oli kaksipäiväinen. Toisena päivänä puolet 33 sotilastarkkailijan ryhmästä kiersi Hämeenkankaalla Hotel-harjoituksessa ja toinen puoli kiersi samanaikaisesti Pohjankankaalla Sierra-harjoituksessa. Harjoitukset erosivat toisistaan siten, että Hotel-harjoituksessa tarkkailijaryhmä kiersi itsenäisesti ennalta laadittua partioreittiä. Sierra-harjoituksessa tarkkailijoiden mukana kiersi kouluttaja, sillä harjoitukseen kuului oleellisena osana kovien ampumatarvikkeiden käyttö maalitoiminnassa. Sierra-harjoituksessa tarkkailijat tekivät havaintoja tarkkailupaikaltaan muun muassa raskaan rakentinheittimen ampuessa.

– Palveluturvallisuus sanelee sen, ettei Pohjankankaalle voi päästää ketään kiertämään omin päin. Sierra-harjoitus on tarkkaan organisoitu ja toiminta on käsikirjoitettu minuuttiaikataululla, kertoi kapteeni Lehtonen.

Unmoc-harjoitus noudatteli melko perinteistä kaavaa, jonka pohjana on aikoinaan majuri Olli Viljarannan kehittämä harjoitussapluuna, jossa kuvitteellisen konfliktin osapuolten välille oli perustettu niin sanottu demilitarisoitu alue, jota tarkkailijoiden piti valvoa.

– Jonkin verran olemme Viljarannan kehittämää harjoitusta muuttaneet vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Tänä vuonna olemme ottaneet uutena asiana mukaan esimerkiksi pakolaisleirin, jossa tarkkailijat käyvät tutustumassa. Pakolaisleiriin olemme saaneet mukaan vapaaehtoisia henkilöitä, jotka näyttelevät erilaisissa pakolaisen rooleissa, kertoi kapteeni Lehtonen.
Pakolaisleirin hämärämies

Eräs pakolaisleirin vapaaehtoisista oli Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtaja Esko Hakulinen. Hakulinen näytteli pakolaisleirin hämärää bisnesmiestä, joka kaupitteli jos jonkinmoista mustanpörssin tavaraa aseista lähtien.

– Olen täällä eräänlaisena hämärähemmona, josta tarkkailijoiden pitää tietenkin raportoida eteenpäin, kertoi Esko Hakulinen.

Hakulinen on osallistunut vastaaviin harjoituksiin muutaman kerran aiemminkin. Elokuun harjoitus oli tiedossa jo keväällä.

– Keväällä tästä oli puhetta ja silloin jo merkitsin nämä päivät kalenteriini. Kun mitään ei kuulunut, soittelin perään ja sain ”käskyn” tulla paikalle. Harjoitus on sujunut odotusten mukaan, vaikka vähän enemmän saisi olla tekemistä, nauroi Hakulinen.

Harjoitukseen osallistuminen oli Hakuliselle siitäkin syystä hedelmällistä, että hän pääsi osallistumaan sotilastarkkailijoiden luennoille.

– Siinä pääsi kuunteluoppilaana seuraamaan heidän koulutustaan, mikä osoittautui todella mielenkiintoiseksi.

In the service of peace