skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Hölkkäri koeampuu: Sig Sauer Mosquito .22 lr

Pistooli on Sveitsiläisen Swiss Armsin valmistama .22 LR -kaliiperinen massasulkuinen, itselataava pistooli. Asetta voidaan käyttää joko yksi- tai kaksitoimisena. Ase ei ole tarkkuusase, vaan soveltuu lähinnä ampumisen harjoitteluun tai loukkuaseeksi metsästäjille. Ase muistuttaa ulkoisesti SIG Sauerin mallia P226, ollen valmistajan ilmoituksen mukaan mitoitukseltaan 90% mallista P226.

Ase toimitetaan tyylikkäässä kantolaukussa ja mukana tulee 2 lipasta, öljypullo sekä jäykempi jousi vahvempilatauksisia panoksia varten. Luonnollisesti manuaalit sekä koeammuntapöytäkirja seuraavat mukana. Lisäksi mukana kulkee punaisesti muovista tehty lätkä, jonka voi torpata patruunapesään toisesta päästä ja luistin mennessä kiinni, se ”liputtaa” kanssa-ampujille että aseen patruunapesä on tyhjä. (Jotenkin tuli pikku flashback kurjuuden maksimointiin eräältä missiolta kun RK piti varustaa muovipuikolla piipussa harjoituksien ajaksi)
sig_sauer_mosquito kantolaukku


Tämän testin tarkoituksena oli selvittää, miten ko. pistooli tuntuu ja toimii rauhanturvaajien jo ennestään hyväksi todetun isoveljen, mallin P226 (9 mm) jälkeen. Mitään kasaa ei ollut edes tarkoitus ampua, puhumattakaan tuloksista. Käytetyt patruunat ovat näkyvillä oheisessa kuvassa.

Koeampujat (Pirtu+Ikihiutale) ovat tutustuneet 9mm versioon sekä Balkanilla että Lähi-idässä. Kyseisen yksilön omistaa Pirtu_2. (sai halvalla) Koeammunta suoritettiin Harjavallan Reserviläisten ampumaradalla.
Ensivaikutelmia aseesta Ikihiutaleelta, joka ei ollut aikaisemmin vastaavanlaista pistoolia käpistellyt, olivat seuraavanlaisia:

  • Ase tuntuu isompaankin käteen ihan oikealta pistoolilta, eikä miltään lelulta
  • Tähtäinkuvio on hyvä
  • Viimeistely on OK
  • Kahva on hyvä
  • Laukaisu on piitkä ja venyvä, vaatii parantelua, vähintään puolet etuvedosta pois
  • Hyvä ampua

Sitten alkoikin ruudin (ja hihojen) polttaminen:

Käytettävissä olleista ammuksista vain yksi oli yli muiden: CCI Velocitor. Tällä tapahtui ainoastaan 3 syöttöhäiriötä + 1 laukeamaton 100 laukauksesta, eli 97 % varmuus.

Muuten sitten tapahtuikin syöttö- ym. häiriöitä seuraavanlaisesti:

Federal Shock:

Ensimmäiset 4 laukausta lippaallisesta ei tahtonut tulla hylsy  pois. Loput tulivat säännöllisen epäsäännöllisesti niin kuin itselataavasta pitäisi tulla. Ei oikein tahtonut toimia. Tosin jos laittoi sekaisin joka toisen Velocitoria ja toiset Federalia, toimi ihan hyvin…kuva kertoo kaiken:
syöttöhäiriö Federal Shock

Remington Thunderbolt:

Ei oikein tämäkään toiminut millään tavalla edes tyydyttävästi. Lisäksi jostain syystä ulosvetäjä ei saanut kunnolla kiinni hylsyn kannasta, joten tuli häröjä oikein urakalla:
syöttöhäiriö Remington Thunderbolt

Lapua Speed Ace:

Muuttaa aseen itselataavasta täysin kertalaukeavaksi. Potku ei riittänyt virittämään asetta uudelleen. Ei missään nimessä suositeltava ammus tälle.

CCI Velocitor:

CCI:n ”ylinopea” paukku tuntui sitten pelittävän kuin unelma. Tämän kuuli jo selän takana oleva kaverikin, jotta nyt tapahtuu. Paukaus oli jonkin verran edellisiä voimakkaampi, mutta kyllä liikkui luistikin liukkaasti. Tällä paukulla Moskiitto oli kyllä ilo ampua. Velocitorin ainoa miinuspuoli on sen hinta. Se on selkeästi kalliimpi muihin ”normipaukkuihin” verrattuna.
 Toisaalta: RO.
Jatkossa voisin harkita myös saman valmistajan Stinger paukkua, jossa on vielä kevyempi luoti, mutta nopeampi lähtönopeus. Sille voisi kenties jo harkita jäykemmän jousen asennusta ennen ratakierrosta.

Yhteenveto:

Jos pitää sotilasaseen mallisista 22. harjoittelupistooleista ei-niin-vakavaan rata-ammuntaan, niin mikäs siinä, osta Moskiitto. Varaudu kuitenkin kuluttamaan vähän aikaa ja rahaa siihen, että löydät omalle aseellesi sopivan paukun. Kilpailuihin tämän kanssa lienee olla turha mennä….
Asetta myydään myös pidemmällä piipulla, jossa on äänenvaimentajakierteet, mikäli haluaa tällaista käyttää esim. loukku/luolapistoolina.
Purkaminenhan tapahtuu aivan samaan tapaan kuin monille tutussa P226:ssa, joten aseen kanssa sinänsä tulee sinuiksi äkkiä. Ja kuten alussa kerrottiin, sopinee vähän isompaankin käteen.Toisaalta, totesimme seuraavanlaisen ehkä ”tyyppiongelman”:
Törmäys patruunannostajaanAseen lipas näemmä tulee sen verran korkealle että tietyillä panosmerkeillä viimeisen laukauksen hylsy ei ehdi tulla pois, ennen kuin se törmää lippaan patruunannostajaan. Siitä tulee välittömästi syöttöhäiriö. Satunnainen härö, mutta todellisuutta. Tämä tapahtui enimmäkseen Thunderbolteilla.Testiampujat


Aseesta teknistä tietoa:

Asetta saa mm. Teräasekeskuksesta kaiken näköisillä härpäkkeillä:


In the service of peace