Pekka Majuri ennakoi vuonna 2000 Sinibarettilehdessä, että vihreä baretin väri valtaa alaa. Silloin, 12 vuotta sitten oli vihreät baretit turvanneet rauhaa vasta muutaman vuoden Bosniassa. Kosovon KFOR-operaatio oli täydessä vauhdissa, mikä osaltaan vauhditti viherbarettien määrää huimasti. Nyt tiedämme, että noista päivistä sinibarettien määrä on suoraan sanottuna romahtanut. Hommaa tulee helpottamaan toukokuussa alkava Libanonin operaatio, joka suoritetaan YK:n lipun alla, siniset baretit päässä.

Suomi on lähettänyt maailmalle noin 50 000 rauhanturvaajaa vajaan 60 vuoden aikana. Rauhanturvaajista valtaosa on luonnollisesti sinibaretteja, jotka loivat aikoinaan Suomesta rauhanturvaamisen suurvallan.

Hölkkärin tuore lukijatutkimus paljastaa, että valtaosa lukijoistamme on sinibaretteja. Jako ei ole aivan niin radikaali, mitä operaatioissa käyneiden määrä, mutta kuitenkin. Sinibaretteja on lukijoistamme noin 65 prosenttia, vastaavasti vihreä baretti päässä palvelleiden osuus on noin 58 prosenttia. No, pikkutarkat lukijamme huomaavat tässä kohtaa varmasti laskuvirheen, mutta ei se ole virhe. Onhan joukossamme paljon sellaisia faittereita, jotka ovat palvelleet niin YK:n kuin Natonkin operaatioissa. Parasta tässä jakaumassa on mielestäni se, että Hölkkäri kiinnostaa lukijoitamme operaatiotaustasta riippumatta. Pienellä osalla lukijoistamme (8 %) on myös siviilikriisinhallintataustaa.

Hölkkärin kannalta ei ole mitään väliä minkä värinen päähine sinulla on alhaalla ollut. Ja voihan sivustoamme lukea, vaikket olisi missään palvellutkaan. Pelkkä kiinnostus rauhanturvaamiseen riittää.

In the service of peace