skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Puun varjoon on kerääntynyt joukko asein varustettuja nuoria miehiä. He kuuntelevat ja kommentoivat innokkaasti Katja Grekulan kysymyksiä: Mikä on vaimon paikka yhteiskunnassa? Mitä vikaa on naisten ympärileikkauksessa? Onko homoseksuaalisuus rangaistavaa?
Keskinäisestä luottamuksesta kertoo avoin hämmästys ja yhtäaikainen ei-huudahdus: ”Noooo!”

”Sen lisäksi että Euroopassa on miespareja, myös naiset voivat muodostaa pariskunnan”, Grekula kertoo tulkin välityksellä. ”Noooo!” epäuskoiset sotilaat toteavat jälleen kuorossa.
”Epäuskosta, kyseenalaistamisesta ja ihmetyksestä huolimatta pystyimme keskustelemaan vaikeistakin asioista”, kuvaa tunnelmia Suomeen vastikään palannut Grekula.

Hän vietti Ugandassa puoli vuotta ja toimi siellä ensimmäisenä suomalaisena rauhanturvaoperaation tasa-arvokouluttajana. Euroopan unionin koulutusoperaatio Ugandassa tukee Somaliassa toimivaa Afrikan Unioinin AMISOM-operaatiota Somalian turvallisuusjoukkojen koulutuksessa.
Grekulan mukaan koulutuksessa ennakkoluulot karisivat paitsi sotilailta myös kouluttajalta itseltään.

Ei Afrikkaan, ei sotilaiden kanssa


Grekula sai koulutuksen siviilikriisinhallintaan Kuopiossa Kriisinhallintakeskus CMC:ssä. EU:n Somalian-koulutusoperaatio Ugandassa oli hänen ensimmäinen kohteensa. Kun puolustusvoimista tarjottiin hänelle sotilaskouluttajan paikkaa, ystävien ohjeet olivat selvät: ei Afrikkaan ja ei sotilaiden kanssa.
”Eurooppalaiset ennakkoluulot somaleja ja muslimimiehiä kohtaan saivat minut epäilemään, miten sotilaat suhtautuisivat minuun. Sitten päätin ottaa haasteen vastaan. Kivittäköön!”
Grekulan koulutettavat olivat alle kolmekymppisiä somalisotilaita, jotka työskentelivät osana Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiota AMISOMia.
”Mogadishussa naisten asema on ylipäätään vaikea. Siksi Suomelle oli tärkeää saada tasa-arvokoulutus osaksi sotilaiden valmennusta.”
Vaatii kanttia mennä opettamaan vieraasta kulttuurista lähtöisin oleville sotilaille käytöstapoja. Silti suurin yllätys ei tullutkaan somalialaisilta vaan eurooppalaisilta sotilailta, joita Grekula myös pääsi kouluttamaan.
”Olin arvioinut eurooppalaisten lähtötason virheellisesti. En osannut odottaa, että myös heidän kanssaan piti aloittaa aivan tasa-arvon perusasioista.”

Kysyntää monenlaiselle avulle


Samalla kun yhtäällä Somaliassa soditaan, toisaalla rakennetaan kestävämpää yhteiskuntaa. Somalia ei ole tasapaksu kriisialue, vaan maasta löytyy rauhallisempiakin paikkoja. Siksi maassa on tarvetta yhteistyön koko kirjolle: rauhanturvatyölle, siviilikriisinhallinnalle, humanitaariselle avulle ja paikallistason kehitysyhteistyölle.
”Kouluttaessani sotilaita tasa-arvo- ja ihmisoikeusasioissa tein samalla työtä, jolla on pitkäaikaista vaikutusta naisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kouluttaminen ei jäänyt pelkästään pisaraksi meressä.”
Ketju kriisinhallinnan ja kehitysyhteistyön välillä on säilynyt Eurooppaan palaamisen jälkeenkin. ”Olen päässyt jakamaan kokemuksia kansainvälisen kehitysyhteistyön parissa työskentelevien ihmisten kanssa. Uskon että heillä on nyt paremmat valmiudet ihmisoikeus- ja tasa-arvotyön jatkamiseen Somaliassa.”

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt viestintäyrittäjä.
Kirjoitus on julkaistu alunperin GlobalFinland.fi -sivustolla

In the service of peace