bisser_tynkkynenKun asioihin haluaa valoa ja näkemystä, eräs koulukunta neuvoo kääntymään Arkadianmäen puoleen. Ottipa siis BisserWisser neuvosta vaarin ja tarttui hihasta kanssatamperelaista edustajaa, Vihreissä vaikuttavaa Oras Tynkkystä hihasta ja sähköpostisedän viitoittamaa tietä myöden köhi kysymyksensä päin näyttöä:

BisserWisser:Erittäin kalenterin arvoista aikaa Herra Kansanedustaja. Kävit itsekin aikoinasi Makedoniassa. Millaisin mielin nyt katselet Makedoniaa ja samalla koko entistä Jugoslaviaa?

Oras Tynkkynen: Entinen Jugoslavia on lyhyessä ajassa polarisoitunut rajusti. Toisessa ääripäässä on Slovenia, toisessa Kosovo. Monilla Jugoslavian jäänteillä on vielä pitkä matka toimivaan demokratiaan ja turvalliseen arkeen. Olen kuitenkin aika toiveikas. Balkanin alueella EU voi todella toimia rauhanprojektina.

BW:Entinen Jugoslavia on täynnä vieraiden valtojen sotilaita. Jopa Martti Ahtisaari kertoi kirjassaan, ettei Kosovon turvallisuustae olisi ollut uskottava ilman Natoa. Voisiko kuvitella YK-joukkojen enää onnistuvan missään ilman Naton (sotilaallista)voimaa eli uskottavuutta ja voimankäyttövaltuutuksia?

OT: Riippuvuutta Natosta voidaan vähentää kehittämällä EU:n yhteistä puolustusta ja kriisinhallintaa. Samalla voidaan ehkä miettiä uudelleen, onko jokaisessa EU:n 25 jäsenmaassa oltava nykyisen suuruinen kansallinen armeija. Tulevaisuudessa Natoa ei toivottavasti enää tarvita ainakaan nykymuodossaan.

BW: Suomi on ensimmäisenä vahtivuorossa kun EU:n nopean toiminnan joukko aloittaa toimintansa. Sinkkiarkkukeskustelu tuntuu olevan päällimmäisenä, mutta muuttuuko mielestäsi mikään kun osallistumme EU:n johtamaan kriisinhallintaan?

OT: EU:n kriisinhallinta voi olla suomalaisille isompi muutos henkisesti kuin käytännössä. Toivon, että Suomi voi omalta osaltaan olla vahvistamassa yhteiseurooppalaista puolustusta ja kriisinhallintaa. 2000-luvulla ei oikein riitä, että miinoittaa omat itärajansa.

BW: Lopuksi voisin kysyä millaisin miettein suhtaudut siihen, että Suomi osallistuu erilaisiin sotilaallisiin ja siviilikriisinhallintaoperaatioihin? Olemmehan mukana mm. Afganistanissa ja Afrikan monissa konflikteissa.

OT: Ensisijaisesti kriisit tulisi tietysti aina ehkäistä ennalta. Siksi mm. YK-järjestelmää tulisi vahvistaa, kehitysyhteistyötä lisätä ja rauhanneuvottelujen tukemiseen satsata. Tulevaisuudessa ilmastonmuutos pahentaa ja aiheuttaa monia konflikteja, joten ilmastonsuojelu on samalla ennakoivaa rauhantyötä.
Konfliktien puhjettua emme voi kuitenkaan jäädä katsomaan tumput suorina sivusta, vaan myös suomalaisten velvollisuus on tarvittaessa osallistua kriisinhallintaan. Arvostan niitä rohkeita suomalaisia naisia ja miehiä, jotka ovat päättäneet osallistua näihin operaatioihin.

In the service of peace