skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_vilkkoVuosiluvun taas kasvettua yhdellä yksiköllä verkkovääpeli BisserWisser lyöttäytyi Sinibaretti-lehden apinalaatikossakin esiintyvän Kari Vilkon seuraan. Vastustuksesta huolimatta ja epähuomiossa Kari paljasti mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

BisserWisser: Erinomaista kalenterin ajankohtaa Kari. Moni tuntee sinut jo Sinibaretti-lehden apinalaatikosta ja toimitussihteeriydestä. Käsittääkseni tuusaat printtimediassa paljon muutakin?

Kari Vilkko: Kiitos BW, samaa itsellesi. Ja näin on marjat: työskentelen viestintätoimistossa ja työn alla on kasvava joukko asiakas- henkilöstö- ja yhteisölehtiä. Varsinkin ns. julkisen sektorin projekteja on listalla kiitettävästi, koska nykyään hekin haluavat tiedottamista tehostamalla nostaa ”brandinsa” arvoa.

BW:pitkään ollut mukana Rauhanturvaajaliiton Kotona ja Kaukana –projektissa mukana. Mitä kaikkea olet siinä tehnyt ja miten kertoisit K&K-toiminnasta sellaiselle, joka siitä ei tiedä mitään?

KV: Kotona ja kaukana –toiminta on rauhanturvaajatukitoimintaa eli suomeksi: käivärä auttaa käivärää tai kotijoukkoja henkisesti tai fyysisesti. Tätä on tehty rt-yhdistyksissä ja roottoriporukoiden kesken jo vuosikymmeniä, mutta 1990 luvun puolivälissä sille annettiin nimi Röbergin Monican samannimisen tutkielman mukaan. Nimi auttoi myös jäsentämään mitä kaikkea tuo käivärätuki voisi olla ja miten sitä voisi kehittää. Ja kun hommaa oli tovi mietitty, puolustusvoimat tuli mukaan pöydän ympärille. Itse hyppäsin mukaan siinä vaiheessa, kun puolustusvoimien tukemana järjestettiin ensimmäiset koulutukset v. 2001. Tuon koulutuksen lopputuotteena syntyi suunnitelmat, joiden hedelmää vieläkin kannetaan mm. rotaatiokoulutusinfojen ja kotiinpaluutilaisuuksien merkeissä; niissä itsekin olen ollut mukana melko paljon. Iso askel eteenpäin otettiin muutama kuukausi sitten, kun HOWin fasut ojensivat auttavan kätensä ja K&K-foorumi saatiin aikaiseksi. Se antaa mahdollisuuden kehittää hommaa ihan uudella ulottuvuudella. Vielä on kuitenkin paljon tekemistä ja tähän tekemiseen tarvitaan myös tuoretta voimaa niin rt-veteraaneista kuin kotijoukoista.

BW: Sinibaretti-lehti on kehittynyt taas viime vuosina valtavasti. Voisi olettaa, että kehitystyö jatkuu edelleen. Mitä kaikkea on suunnitelmissa lehden parantamiseksi tulevaisuutta silmällä pitäen?

KV: Uudistuminen edelleen jatkuu. Kyse on rauhanturvaaja-brandimme arvon nostamisesta. Tavoitteena on pitää yhteinen lippulaivamme nykyaikaisena ja samalla auttaa välittämään positiivista mielikuvaa liitosta sekä omalle jäsenistöllemme että ulkopuolisille lukijoille. Lehden pitää viestiä sekä ulkoasultaan että sisällöltään, että me rauhanturvaajat olemme vakavasti otettava bändi. Mitä on luvassa? Graafinen ilme edelleenkin kohentuu: kuvia on enemmän ja raskasta tekstimassaa vähemmän. Rauhanturvaamisen 50-vuotista perintöä kunnioittaen nostamme entistä enemmän juttuja myös tämän päivän rauhanturvaamistoiminnasta. Edelleen jatkossa lisäämme ns. nuorta rt-polvea kiinnostavaa materiaalia, josta pienenä esimakuna on jo TFJ-osion fiilistely. Rt-väen joukossa olevia ”creative plannereita” ja kirjoittajia toivotan tervetulleeksi tekemään hyvää lehteä. Liiton ja yhdistysten nimenvaihtoihin heijastaen uskon myös, että vähitellen alkaa olla yhä enemmän valmiutta punnita voisiko myös lehden nimi tulevaisuudessa alkaa jollain muulla kuin S-kirjaimella…

BW: Hölkkäri On Web on mediana selvästi nopein tiedotuskanava suomalaisessa rt-kentässä. Millaisen arvon annat tälle verkossa tapahtuvaan tiedottamiseen?

KV: Tiedän että HOWia luetaan tarkkaan tiedotusvälineiden uutishuoneissa, koska se tarjoaa nopeaa, usein kullan arvoista ensi käden tietoa rt-judansseista. Myös puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kirjainmerkkinä HOW löytyy. Mielestäni HOW on luotettava uutisväline, sillä sen moderointi on hyvin suunniteltua, hyvin hallinnoitua ja vastuuntuntoista. Kymmenen vuoden kokemus on tuonut sille myös journalistista ammattivarmuutta. Mitä tulee HOWiin kokonaisuutena, on se ehkäpä parasta barettitoimintaa mitä voi kuvitella. Se tarjoaa mahdollisuuden osallistua monipuolisesti, vaikka maantieteellisesti asuisi Sansibarilla.

In the service of peace