skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_mantysaariBisserWisser otti taas askeleen lähemmäksi kohti totuutta etsiessään vastauksia kysymyksiä esittäen. Eipä siis aikaakaan siitä, kun BisserWisser tajusi udella Mäntysaaren Villeltä miksi lähde pulppuaa raikasta vettä risukasaankin ja voiko kielikukkasia kastella liikaa?

BisserWisser: Tavanomaista komparatiivisempaa kalenterivuorokautta hra Mäntysaari. Olet pitkän linjan rt-yhdistysheebo. Milloin liityit sb-yhdistykseen ja mitä sitten tapahtui? Koska itse palvelit rt-hommissa?

Ville Mäntysaari: Olin Libanonissa joulukuusta 1986 seuraavan vuoden joulukuuhun. Pirkanmaan Sinibaretteihin liityin vuoden 1989 alusta. Yhdistys eli virkeän vaiheensa alkua silloin ja toimintaa alkoi olla runsaasti. Parin vuoden aktiivisen rivijäsenyyden jälkeen aloitin jäsenrekisterin hoitajan tehtävät. Sen jälkeen toimin viisi vuotta yhdistyksen sihteerinä ja kolme vuotta puheenjohtajana. Jäsen- ja verkkopalveluvastaavan tehtäviä hoidan vielä tämän vuoden loppuun asti.
Liittotasolla aloitin liiton jäsenvastaavan apulaisena (veikeä titteli). Vuonna –97 minut valittiin liiton hallitukseen ja heti seuraavana vuonna varapuheenjohtajaksi. Toimin myös liiton verkkopalveluvastaavana, jäsenvastaavana ja järjestösihteerinä.

BW: Yhdistys- ja liittotasolla olet kolunnut lähes kaikki vastuualueet läpi. Kauanko vielä jaksat tuusailla esim. Liitossa?

VM: En tiedä. Mitähän sitten oikein tekisin ellen tätä?
Jotain muutosta lähiaikoina on tulossa, sillä olen päättänyt jäädä pois liiton varapuheenjohtajan tehtävistä. Kahdeksan vuotta yhdessä ja samassa luottamustoimessa on mielestäni jo ihan maksimiaika. Jätänkö samalla kaikki tehtäväni liitossa on vielä epäselvää. Nuorempia pitäisi saada mukaan toimintaan joka tasolle. Kahdeksan vuotta sitten kun tulin varapuheenjohtajaksi olin ylivoimaisesti liiton työvaliokunnassa porukan nuorin. Nyt kun jään pois, olen edelleen nuorin. ;)
Tekemisen puute ei varmasti ole uhkana. Rauhanturvaaminen on kylmän sodan jälkeen muuttunut melkoisesti. Liitolle on suuri haaste pysyä muutosten perässä. Toimintaa ja tiedotusta pitää parantaa vielä rajusti ja yhteistyötä lisätä eri instanssien kanssa, että nykyinen rauhanturvaaja tuntisi liittomme paremmin omakseen. Liiton imagoa pitää myös nuorentaa.

HOWryssä on ilo toimia edelleen. Porukassa tuntuu virtaa riittävän ja uusia tekijöitäkin ja heidän mukanaan uusia ideoita ilmaantuu mukavasti ja kaikki ”virallinen” kikkailu on minimoitu. Yhdistyksen tehokkuudesta voisi mainita esimerkkinä vaikkapa tuon y-tunnuksen hankkimisen. Kun hankinta tuli ajankohtaiseksi, niin aikaa kului vain muutama tunti siihen kun meillä jo oli tuo tunnus. Tarvittavat päätökset, selvitykset ja maistraatissa käynti saatiin hoidettua yhden iltapäivän aikana vaikka yhdistyksen hallitus asuu eripuolilla valtakuntaa. Kiitos irkin.

BW: Olet Hölkkäri On Webin perustajäseniä. Kerropa miten ja miksi HOWry syntyi?

VM: Pyörittelimme yhdessä silloisen toisen liiton varapuheenjohtajan Juhan-Ville Kaarnakarin kanssa ajatuksia ja ideoita uudenlaisesta yhdistyksestä. Ajattelimme ikään kuin juurille paluuta ja turhan ”yhdistystoiminnan” karsimista. Molemmat omasimme pitkähkön yhdistystaustan ja taisimme olla aika kyllästyneitä joihinkin yhdistysilmiöihin ja turhanpäiväisiin kokouksiin.
Vuodenvaihteessa 2002 tulin siihen tulokseen, että tuo yhdistys olisi hyvä perustaa HOW:n ympärille. Pidimme kaiman kanssa yhden illan suunnittelukokouksen ja sen jälkeen perustimme yhdistyksen kolmistaan yhdessä Timo ”Roiske” Roivaisen kanssa.
Ihan näin suurta menestystä emme kyllä kukaan osanneet odottaa. Mm. jäsenkehitys ja jäsenten innostus on ollut aika huimaa.

BW: Mihin mielestäsi perustuu Hölkkäri On Webin suuri suosio?

VM: Kai se perustuu vaivattomuuteen ja helppouteen. Yhdistys on rakennettu niin, että se pystyy tekemään nopeita päätöksiä eikä sen pyörittämiseen kulu paljoakaan rahaa. Kun melkein kaikki toimintaideatkin tulevat jäsenistöltä, niin jäsenistö on varmaan aika tyytyväinen. HOWry ei myöskään velvoita eikä painosta jäsenistöä mihinkään muuhun kuin jäsenmaksun maksamiseen.

BW: Nyt kun Liitto ja kolmasosa alueellisista yhdistyksistä on saattanut nimensä ajan tasalle, niin olisiko syytä ajanmukaistaa myös rauhanturvaajien oman lehden nimi?

VM: Asiasta pitää ainakin keskustella perinpohjaisesti. Ja jos nimenvaihtoon päädytään, niin mikä sitten olisi se uusi nimi?
Ainakin tuo liiton nimenvaihtoprosessi osoitti, että tuota keskustelua ei meidän organisaatiossa oikein osata tai uskalleta käydä. Omia mielipiteitä aletaan tuomaan julki vasta kun asioiden valmistelu on edennyt jo päätöksentekovaiheeseen.
Onneksi ihan samanlaista ruljanssia tuon lehden nimen osalta ei tule kuin mitä liiton nimenvaihtoon tarvittiin, sillä asiasta päättää liiton hallitus. Ei siis tarvita mitään äänestyskikkailuita tai muita akrobaattitemppuiluita.

In the service of peace