skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_kiviharjuTietovajetta paikatakseen ja internetin sisältöä täydentääkseen BisserWisser kuukletti verkkoympäristöä siihen malliin, että tiedonmuruakaan ei jäänyt kääntämättä. Tietoseittiin sotkeutunut Voitto ”Vote” Kiviharju oli jo pääsemässä seitistä irti, kunnes BisserWisser ahdisti nyt Voten selän palomuuriaan vasten.

BisserWisser: Olet tietääkseni yksi niistä heeboista, jotka toivat internetin yhdistystoimintaan. Miten se kaikki alkoi?

Voitto Kiviharju: SKaikki alkoi siitä, kun olin palvellut YK:n Field Servicessä kaksi vuotta, vuosina 1989 - 1991 Lähi-idässä ja palasin virkavapaaltani silloiseen työpaikkaani, Espoon nimismiespiirin poliisivankilaan hoitamaan vartijavahtimestarin vakanssiani. Innostuin opiskelemaan Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa julkishallintoa ja tietojenkäsittelyoppia. Ja sitten, jossain vaiheessa -95, toimin silloin atk-kouluttajana Hämeenlinnan ammattioppilaitoksessa, havaitsin hyvän informaationjakokanavan, jota voi hyödyntää monenlaisessa toiminnassa. Ongelma nykyään on, että jotkut faitterit antavat piut paut mokomille kotkotuksille. Kaikki uusi pelottaa. Avainsanoja on tutustuminen ja opiskelu

BW: Vuosi sitten olit kouluttajana Liiton tiedotus- ja internetin hyödyntämispäivässä. Millaisia arvioita sinulla on tästä asiasta?

VK: Tarvitaan laajaa yhteistyötä ja innostuneita hemmoja, jotta koulutusta voidaan järjestää enemmän. Se ei kuitenkaan onnistu täysin vapaaehtoisvoimin ja pelkästään talkoilla. Tarvitaan, aivan, resursseja. Olen kiinnostunut asiasta. Avainajatuksia ovat koulutustarvetutkimus ja sen tuloksiin ripeä reagoiminen. Ei saa jäädä tuleen makaamaan.

BW:Tuusailet kaiketi Kanta-Hämeessä; mitäs siellä oikein touhuat?

VK: Vietin viime vuoden omaehtoisella sapattivapaalla. Samalla toimin opiskelun, perheen, tietoturvan, matkustelun, järjestötoiminnan, kuntoliikunnan ja kirjoittamisen sekä filosofoinnin parissa. Tällä hetkellä etsin mielekästä työtä, opiskelen Hämeenlinnan ammattikorkeassa ja jatkan Tiimi Askarimangarin kanssa seuraavan julkaisun valmistelutyötä. Avainkäsite on löytäminen.

BW: Olet myös yksi Askari Mangari –kirjan tekijöistä. Mikä tämä opus on ja miksi moisen tekemiseen päädyitte?

VK: Teimme kirjan kiinnittääksemme huomiota miehiin, jotka toivat pienen palan kotoisesta tunnelmasta meidän jokaisen arkeen ja juhlaan sinne jonnekin. Mikä helpottikaan paremmin salattua koti-ikävää, kuin sisäfileestä tehdyt, kuin oman äidin tekemät lihapullat tai kuka onkaan parempi kuuntelija kuin aito suomalainen baarimikko? Joskus tällainen jälkipuinti eli debriefing kestää koko ihmisen loppuelämän – esimerkkiä ei tarvitse kaukaa historiasta hakea.

BW: Millainen funktio mielestäsi Hölkkäri On Webillä on suomalaisessa rauhanturvaajayhdistysten kentässä?

VK: Hölkkärillä on vankkumaton kannattajajoukkonsa, se on ottanut paikkansa ja ”it just works!” On ilo huomata ja kannatettavaa, että jälki- ja ennakkopuinti toimii verkossa näin hyvin. Huono puoli on, että joku saattaa ilmentää mielipiteitään ehkä hieman sopimattomin sanankääntein ja runsaasti pilkkuja viilaten. Se ei tietenkään, huolimatta median luonteesta, ole suositeltavaa. Kokonaisuus ratkaisee. On huomattava, että Hölkkäri lähti liikkeelle ”omasta porukasta” ja tarpeesta. Rauhanturvaajaveteraanit osaavat! Siinä tarvitsija, tahtoja, teettäjä sekä tekijä ja maksaja ovat kohdanneet tavalla, joka on esikuvallista. Tulevaisuuden kehittämistyössä voisi keskittyä esimerkiksi tietoturvaan ja tietosuojaan. Jäsenet tulevat varmasti olemaan kiinnostuneita heille suunnatuista lisäarvopalveluista. Avainkäsitteinä toimivat verkostomainen organisaatiomuoto ja innovaatioille perustuva kasvu, sähköinen asiointi sekä tietoturva. Niin se vaan on.

In the service of peace